Een aantal bewoners van de Bosstraat in Kortrijk protesteren tegen de komst van een “reuzenlibel” in die buurt.
Wat die kiezers daarbij ontgaat is dat 2005 het laatste jaar is vóór de gemeenteraads-verkiezingen.
Ten laatste tegen midden 2006 moet iedere schepen en burgemeester toch met een of ander iets kunnen uitpakken. Begrijp dat nu toch een keer, kiezer !
U kiest gewoon voor de mandataris die U zelf het meest heeft gekost.
Weinigen weten het. De schepen van Milieu heeft vanwege zijn collega’s al lang genoeg moeten wachten op zijn natuur-educatief centrum. Volgens het jaaractieplan 2003 moest de realisatie al in dat jaar zijn begonnen.
En daarbij: het bouwwerk zal slechts 300.000 euro kosten, een bedrag waarvan – zo zegt de schepen – tweederde door de Vlaamse Gemeenschap zal worden betaald. In de begroting 2005 is daar wel niets van te merken. Passons. En in die van 2004 is er 74.386 euro voorzien voor een “voorstudie” van de “libel”. Voorstudie die wel degelijk met een lening wordt gefinancierd.
Ieder lid van het College krijgt traditioneel een deel van de koek.
Wie de grote winnaar is, of zal zijn, hangt af hoe men dat bekijkt. Kwantitatief ok kwalitatief.
Kwantitatief-financieel lopen schepen Philippe De Coene en schepen Stefaan Bral alleszins met veel geld weg. Eerstgenoemde bijvoorbeeld met zijn budget voor ICT. Dit jaar gaat er bijna één miljoen naar informatica. Maar voor het brede kiezerspubliek is dit niet zichtbaar. Dus moet er regelmatig met een stunt worden uitgepakt. Cowboy Henk. Poëzie op vuilniszakken. (Van het “mobiele bos” horen we niets meer. De duiventillen blijven ook lang weg.).
Schepen Stefaan Bral beheert met bijvoorbeeld de vzw Bruisende Stad en Sportplus ook een grote portefeuille. Dit jaar resp. zowat 700.000 en 800.000 euro. (En dan valt Cultuur hier nog even buiten beschouwing!)
De burgemeester wil zich op de kaart zetten met het Buda-kunsteneiland en het Bijstand-project. Daar zijn ook enorme bedragen mee gemoeid. De stad zal ervan “sidderen“. (Dat was wel degelijk de bedoeling. Exact in deze bewoordingen nog wel.)
De verbouwing van de Pentascoop alleen al zal in het totaal (mijn schatting) 3 miljoen kosten. (Gesubsidieerd weliswaar. Ik weet het. Ik weet het!)
Erfpacht van de fabriek Desmet-Dejaegher: 460.000 euro. Enzovoort.
(De “Bijstand”‘ is nog niet echt in te schatten.)
Schepen Frans Destoop wordt ook goed bedeeld: er komt een streekbezoekerscentrum (reken maar op 1 miljoen), een crematorium. Er zijn de stadsvernieuwingsplannen. En electoraal gezien zijn allerhande huisvestingspremies ook niet te onderschatten. Voor vier soorten premies is er dit jaar 700.000 euro uit te delen. Waar hij tot op heden wel in faalt is met het plan tot de inrichting van het doortrekkersterrein voor zigeuners aan den “Olm”. (Vlakbij “De Waak”.)
Mevrouw de schepen Hilde Demedts wordt werkelijk slecht behandeld, terwijl zij al was gestraft met de neerwaartse wissel van bevoegdheden. Nu, zij kreeg intussen toch wel reeds alarmknoppen, een politiewinkeltje en eindelijk ook een klimaatregeling in de trouwzaal.
Wie hebben we nog?
De schepen van economie, Jean de Bethune. Het ondernemerscentrum voor Syntra West is erdoor. Starterspremies zijn er ook. Maar de voor hem grootste overwinning in het kussengevecht om de verdeling van de koek is en blijft het nieuwe stadhuis. Met spanning wordt gewacht op de definitieve afrekening. (Tiens. Waar blijft zijn filmmuseum?)
Schepen Lieven Lybeer zorgt enorm goed voor zijn stadsambtenaren. Inzake vorming worden ze echt in de watten gelegd. (We komen daar wel eens op terug.) Jeugdsubsidies blijven op een hoog electoraal peil (méér dan 800.000 euro) . Lieven is daarom ook overal graag gezien.
(Die jonge Kortrijkzaantjes denken ook hier weer dat al dat geld zomaar uit de lucht valt.)
Schepen Guy Leleu niet vergeten. Hij mag voor onnoemlijk veel miljoenen voet- en fietspaden aanleggen. Kreeg trouwens een fietsambtenaar en een verkeersdeskundige (een dure vogel!) aan zijn kabinet toegevoegd.
Alleen al voor rioleringen kan hij 3 miljoen uitgeven. Voor diverse wegenwerken: 5 miljoen.
Ook hier weer: iedereen content ! Alles gratis.
Schepen Maria Danneels is verdwenen, en liet als vroegere schepen van Financiën een structurele put achter van 9 miljoen euro.
Gelukkig is daar nu schepen Alain Cnudde. Hij heeft de aanvullende personenbelasting mogen laten dalen van 8,5 procent naar 7,9 procent. Maar dat is niet zijn schuld. Gewoon te wijten aan de lage rentevoet voor de (nieuwe) leningen.
U mag zelf oordelen, maar kwalitatief (in de zin van: goed voor de stad) lijkt schepen Destoop mij NU REEDS wel de grote winnaar van de legislatuur. Zie bijvoorbeeld nog zijn project Sint-Denijsestraat.
Ik meen dat ! Dat project MOET NU WEL EEN BEETJE OPSCHIETEN.
Of wil de schepen daar bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen niet meer mee uitpakken?