De uitoefening van een functie (bijvoorbeeld die van openbare gezagsdrager) mag geen onterechte voordelen opleveren aan degene die ze uitoefent. Daarom heeft de wetgever geoordeeld dat al wie deelneemt aan de uitoefening van de openbare macht of misbruik van overheidsgeld of -macht kan maken een mandatenlijst en een vermogensaangifte moet indienen bij het Rekenhof.
IEDERE GEWONE MAN WEET DIT.
Na veel lobbywerk heeft de wetgever daarbij geoordeeld dat bijvoorbeeld vakbondsleiders of bestuurders van ziekenkassen niet abusievelijk met macht of overheidsgeld kunnen omgaan.
Ze zijn dus niet aangifteplichtig. Net als magistraten. Die zijn ook onkreukbaar.
Gemeenteraadsleden en provincieraadsleden ook niet, tenzij ze aangifteplichtig worden omwille van een ander mandaat. In de meeste gevallen is dit: ook bestuurder zijn van een intercommunale.
De uitzondering voor gemeente- en provincieraadsleden is er enkel gekomen om praktische redenen: het Rekenhof zou de opmaak van die lijsten en de controle erop nooit hebben aangekund zonder een bijkomend contingent van honderden personeelsleden.
We hebben het Staatsblad (12.08.05) gescreend om na te gaan welke Kortrijkse gemeenteraadsleden voldaan hebben aan hun aangifteplicht.
EEN STOUTE MARIANNE !
Welnu, Marianne De Candt (CD&V) is weer stout geweest. Van haar is er wel een mandatenlijst binnen, maar géén vermogensaangifte.
Enig vermogen zal zij wel bezitten want alle drie haar mandaten zijn bezoldigd: raadslid (bruto iets van 12.000 frank per maand), en bestuurder van IMOG en de Vlaamse Maatschappij voor Watervooziening.
EN EEN STOUTE KATHLEEN ! EN EEN STOUTE CHRISTINE !
De vrouwelijke raadsleden weten blijkbaar minder goed welke functie zij uitoefenen.
Kathleen Segers en Christine Depuydt hebben geen mandatenlijst en dus ook geen vermogensaangifte ingediend, terwijl ze nochtans lid zijn van het sectorcomité Gaselwest.
We deden ook een verrassende ontdekking.
In een vorig stuk waren we nog van oordeel dat schepen Lieven Lybeer de recordhouder inzake het aantal mandaten was.
Het is in werkelijkheid een doodgewoon raadslid: Jozef Vandenberghe (CD&V).
Aangezien hij geen schepen mocht zijn kreeg hij niet minder dan 24 mandaten (beroepen, ambten) toegewezen. Daarvan zijn er acht bezoldigd: bestuurder en/of directeur van FIGGA, Gaselwest, GEFIN, EGFP, Federale Kas voor het Beroepskrediet. Zéér merkwaardig is dat het Staatsblad geenszins Vandenberghe vermeldt als zijnde raadslid te Kortrijk. Is Jozef als mandatenkampioen dit nu net vergeten? (Dit soort dingen zijn niet onmogelijk. Ooit meegemaakt dat een burgemeester niet wist dat hij in het directiecomité van Gaselwest zat.)
Om het even wie fouten ontdekt in de lijst mag die altijd melden bij de griffie van het Rekenhof.
Raadslid Jozef Vandenberghe oefent ook veel functies compleet gratuit uit: bestuurder van Leiedal, ADMB, BITLAR, BK CP INVEST, CM Zuid West-Vlaanderen, GVO, NV Middenstandshuis, Resistel, UNIZO Regio, Dienst Middenstandkrediet (hier ook nog zaakvoerder), MPI De Kindervriend.
Enzovoort.
We blijven nog stilstaan bij de CD&V-fractie.
Over raadslid en OCMW-voorzitter Franceska Verhenne hebben we het al gehad in het vorige stuk.
Johan Coulembier heeft 13 mandaten waarvan er nog drie bezoldigd zijn: IMOG, intercommunale vliegveld, politiezone VLAS.
De waanzin van de NPC-verplichting om een mandatenlijst op te stellen komt hier wel duidelijk tot uiting. Coulembier heeft aan het Rekenhof ook moeten melden dat hij bijvoorbeeld nog zitting heeft in de vzw Movieclub, en het Bellegemse WSB-jeugdbestuur. Hij heeft ook iets te maken met één van de meest raadselachtige projecten in Kortrijk: de overkomst van het Leuvense Filmmuseum.
Jonge Turk Patrick Jolie zal het moeten blijven stellen met zijn 12 mandaten. Drie daarvan zijn betaald, en we zeggen lekker niet welke. Hij is lid van twee supportersclubs, van het buurthuis Sint-Katrien, het Guldensporencomité, de Vriendenkring van de vzw Voogdijraad Kortrijk. Dat die griffier van het Rekenhof dit allemaal moet lezen !
Vlaams volksvertegenwoordiger Carl Decaluwé heeft 6 op 10 betaalde mandaten. (Vorig jaar was hij een tijdje vice-voorzitter van het Vlaams Parlement. ) Bij Gaselwest is hij lid van het College van Experten, maar in de gemeenteraad is daar niets van te merken. (In feite was hij commissaris, maar is dit vergeten.)
Filip Santy (later toekomstig burgemeester) heeft ook 10 mandaten. Drie bezoldigd. Als penningmeester van de ontmoetingscentra stelt hij de begrotingen en rekeningen op van die o.c.’s en keurt die dan goed in de gemeenteraad. Hij is ook onbezoldigd voorzitter van Telesenior. Niet te verstaan: anderen geven hierbij aan dat ze als bestuurder van Telesenior wel degelijk bezoldigd werden.
Tiens. Oefent Filip Santy geen beroep uit?
Gewezen burgemeester Antoon Sansen niet vergeten. 7 mandaten. Bijna allemaal bezoldigd: bijvoorbeeld het Vliegveld, Intermixt, VLAGEOV (dat wist ik niet!), Electrabel Green Project Flanders (nooit van gehoord). Onbezoldigd en van idealisme getuigend: nog altijd bestuurder van S.M. Goedkope Woning.
Heel die NPC-nonsens begint ons de keel uit te hangen, maar in volgende stuk geven we in het kader van de Nieuwe Politieke Cultuur plichtsgetrouw nog de mandaten weer van de SP.A-raadsleden en van de raadsleden uit de oppositiepartijen.
Ook met de gedachte dat heel dit experiment van aangifte van mandaten en vermogens volgend jaar zal opgedoekt worden. Of tenminste zal vervangen worden door een systeem dat er echt toe doet om de transparantie van de macht te garanderen. Albert Frère op de lijst! Davignon ! Dichter bij huis: de Vlericks ! Nolf ! Luc Demiddele !