Ik verneem dat potentiële lezers de stukken van Kortrijkwatcher een beetje lang vinden.
Hierna wordt in het lang en in het breed – anders verstaat men er niets van – verteld hoe wij, Kortrijkse belastingsbetalers, ertoe komen om zonder het te weten teveel bijdragen aan dit bestuur.
De eindafrekening van de verhuis van diverse stadsdiensten naar het nieuwe stadhuis is binnen.
De oorspronkelijke gunstig bevonden offerte – daterend van oktober 2003 – vermeldde een bedrag van 38.890 euro, exclusief BTW. Die prijsbepaling gebeurde aan de hand van “vermoedelijke hoeveelheden” die moesten weggesleept worden naar de voormalige (aanpalende) Kredietbank.
(Bent u zelf al een keer verhuisd? Wist u af van dit begrip? Of behoort u tot het soort dat niet weet wat er in huis rondslingert?)
In december 2003 werd al vlug geconstateerd dat er verhuisbewegingen nodig waren die de oorspronkelijke “vermoedelijke hoeveelheden” overstegen. Meerprijs: 14.615 euro, exclusief BTW.
In maart 2004 (de verhuis moest dan al lang gedaan zijn) constateert men (de directie “facility” van schepen Jean de Bethune) dat er nog enkele bijkomende verhuisopdrachten nodig zijn, en dit naar aanleiding van een aantal extra interne verschuivingen binnen het oud stadhuis. Een beetje “resterend” meubilair werd ook nog op een centrale locatie bijeengebracht.
Aangezien de verhuisfirma nu toch in de buurt was vond men het een opportuniteit om deze laatste verhuisbewegingen ook aan deze firma toe te vertrouwen. Met de gekende eenheidsprijzen van de oorspronkelijke offerte. Meerkost: 7.103 euro, exclusief BTW.
Totaal: 60.608 euro.
Totaal voor de hele operatie, mét BTW dan: 74.152 euro.
(Marktkramers kunnen dat ook: iets aanbieden voor 39 euro en uiteindelijk 60 euro uit uw handtas toveren.)
Vertel dat maar eens aan die éne verhuisfirma die naïefweg ook heeft meegedongen aan de oorspronkelijke offerte op basis van de “vermoedelijke hoeveelheden”. En het niet heeft gehaald.
(Drie van de vijf aangeschreven verhuisfirma’s hebben geen prijsvoorstel ingediend.)
P.S.
Bij de gunning aan de verhuisfirma werd de gemeenteraad niet betrokken. Het stadsbestuur beschouwde dit als een opdracht van dagelijks beheer. Verhuizen is een dagelijkse kost.