Cebu is geen parochie !

Men mag hopen dat den Tommy, de burgemeester van Cebu, er niet toe komt om de persoonlijkse website van kandidaat-burgemeester Stefaan De Clerck te lezen.
Daarin wordt Cebu bestempeld als een PAROCHIE op de Filippijnen.
Zie de rubriek “ ‘t kabinetje” (een soort dagboek) van dinsdag 10 januari. www.stefaandeclerck.be . 

Onze lezers weten dat Cebu een moderne metropool is en de hoofdstad van een gelijknamig (groot) eiland van de Filippijnse archipel. Naar schatting – de scavengers van de sloppenwijken incluis – één miljoen inwoners. Cebu heeft een internationale luchthaven en maritieme haven. Een universiteit natuurlijk, diverse musea, eerste klasse vijf sterren hotels (de Marriott!), golfterreinen, allerhande erfgoed, schitterende koraaleilanden in de buurt.
Een intens nachtleven. Karaoke alom. Op vrijdag is er “ladies night”. In de H2O van het Waterfront Hotel kun je tot het ochtendkrieken gaan dansen. In de “Home” ook, dat is op Cebu Plaza.
Cebu City is de “Queen City of the South”!

We zeggen dit allemaal opdat de Kortrijkse delegatie (de nieuwelingen) die op 11 februari naar ginder trekt niet zou verwachten dat men daar in een “parochie” zal terecht komen. Dat ze niet verschieten.
Op het ogenblik dat we dit schrijven is het daar nu 26 graden warm, en het is al nacht.
En er zijn zopas zes ambtenaren van de dienst Financiën vanwege malversaties uit het stadhuis gezet. (Schepen Alain Cnudde: vraag er niet naar!)

Hier is al meerdere malen verteld over de stedenband die Kortrijk heeft met Cebu City.
Over dat heen en weer geloop.
De samenstelling van de delegatie die nu weer naar ginder trekt is nog altijd niet openbaar gemaakt. Ik geloof dat men zich stiekem toch beetje schaamt over dit grotesk gedoe dat men als “ontwikkelingssamenwerking” heeft bestempeld.
Naar het schijnt gaan we de scavengers op de vuilnisbelt leren composteren. Dat is: hun werk en bestaan afpakken. (De Nederlandse gemeente Haarlemmermeer heeft de Cebuanos al leren composteren en er zelfs een “compactor” voor overgebracht.)
Ik ben blij u alvast dit te kunnen mededelen: schepen van milieu Philippe De Coene is toch zo decent dat hij beslist heeft om niet mee te gaan op snoepreis.

Nog even van de gelegenheid gebruik maken om wat te zeggen over ons budget “ontwikkelingssamenwerking”.
Gevonden op internet! “Strategisch plan 2005-2007, stad Kortrijk”.
Voor de gehele periode van drie jaar verwacht men vanwege de Vlaamse overheid een enveloppe van 96.000 euro. Plus nog 45.000 euro, maar ik weet niet waarom. De zgn. co-financiering van de stad zou 74.933 euro bedragen.

De raming voor dit jaar 2006 ziet er zo uit:
De Vlaamse overheid geeft ons 38.250 euro. Daarvan wordt al onmiddellijk 12.000 euro uitgetrokken voor “reis- en verblijfkosten”. Inzake eigen inbreng van de stad gaat het om een totaal aan personeelskosten van ongeveer 79.000 euro.
Wat blijft er eigenlijk nog over voor “projecten”, bijvoorbeeld in Cebu? Dat wordt niet expliciet vermeld in het strategisch plan. Waarschijnlijk verscholen in de rubriek “capaciteitsopbouw” en die geeft een bedrag aan van 10.000 euro.

Jongens toch ! Blijf nu een keer thuis!
Stuur uw afvalplannen op via e-mail. Hou desnoods een video-conferentie. En laat achteraf één gespecialiseerd ambtenaar dan eens gaan kijken wat de Cebuanos ermee hebben gedaan.
Want, vergeet niet: er zitten daar op die city hall in Cebu echte tafelschuimers. Professionele fundraisers die heel de wereld afreizen. (De burgemeester heeft een groot deel van zijn leven in Amerika doorgebracht. Het is een echte wereldburger.)

P.S.
De vereniging Haarlemmermeer-Cebu heeft al van alles gedaan.
Een drinkwaterproject, verbouwingen van poliklinieken, een stageproject voor bloemisten, een schooltje voor sloppenkinderen, opleiding van brandweerlui, een lessenpakket muziek, een websiteproject, en … een afvalproject.
De projecten van 2005 voorzagen voor de school, de stage en het water 21.430 euro. Voor de brandweer niet minder dan 70.000 euro.