Jeugdwerkbeleidsplan (1): het skatebeleid

In de komende gemeenteraad van 13 februari wordt in het kader van het jeugdwerkbeleidsplan 2005-2007 het jaarplan 2006 besproken. Daarin staat ook een uitgebreid hoofdstuk over wat men van plan is te doen met onze skaters, bladers en BMX’ers.
Als ere-voorzitter van de sinds lang ter ziele gegane VZW “De Koninklijke Trottinettards” zijn we steeds zeer begaan met het skategebeuren in de stad. Altijd voorstander geweest van wat het stadsbestuur “nieuwe subculturen” wenst te noemen. (Zonen van burgemeester en schepenen hebben ervoor gezorgd dat er hier een grote skatebowl is gekomen.)
Zie ons archief op 14/11, 21/10, en 30,16,15,14/9 .

Als ik goed tel gaat er dit jaar nog 45.000 euro naar het skatebeleid.
Het zal wel meer zijn want een bedrag voor de omgevingsaanleg van de skatebowl (pool) aan de Groeningebrug is niet aangegeven. Voorts weten we niet wat de inbreng van het stadspersoneel kost evenals die van de werkgroep “Skate, Blade en Bike”(SBB), of van het Jongerenatelier, of van de cvba Skateconstruct (Speel-o-theek), of van het zgn. Vlaams Expertisecentrum SBB, of van Jeugdinfra. En de juiste kostprijs van de nieuwe skatebowl zullen we nooit kennen. Schat die maar op (zeer) minimaal 300.000 euro. Ook de kosten voor de uitbouw van het beleid (bijv. folder, kampen, workshops, overlegplatform) zijn niet expliciet aangerekend. 

Maar eerst iets over het beleid in het algemeen.
Iedereen krijgt inspraak.
Natuurlijk de skaters zelf, maar ook buurtbewoners en allerhande “externe partners”. Er wordt zelfs een “overlegplatform” gecreëerd met diverse stedelijke actoren uit de sport, de cultuur, de politie, enz. (Bij mijn weten kwam de SBB-werkgroep voor het laatst bijeen in mei vorig jaar.)
Er is nood aan een gedragen en leefbaar skatebeleid.
Het ziet er naar uit dat we zullen werken aan een nieuw skatereglement, een nieuwe skatepas. Men zal skatemonitors aanstellen. Stadwachten een vorming en ondersteuning aanbieden.
(Even opmerken dat een skatepas nu slechts een symbolische euro kost.)
Er is nood aan informatie.
De subcultuur van de SK8’ers geniet van een “verkeerde perceptie”. Vandaar dat er een communicatieplan komt met een website, folder, nieuwsbrief.
(Wie het jonge volkje van de SBB-subcultuur wil leren kennen raden we aan om nog vandaag de website www.zumiez.be/w-agora te raadplegen. (Klik op “forum”, en dan maar bladeren…).
Er worden evenementen voorzien.
Met “Quicksilver” onderhandelt men (ja? is toch al beslist?)om een Europees kampioenschap te organiseren. Er komt een evenementenkalender voor o.m. de skatekampen, zomerworkshops.
De opening van de nieuwe skatebowl is weer verlaat: waarschijnlijk in april.

In veel van onze vorige verhalen wezen we reeds op allerhande gekibbel tussen skaters en bladers en BMX’ers. Ze hebben elk afzonderlijk heel eigen geplogenheden. Maar er is ook op een versluierd, OMFLOERST, diepgaand ideologisch conflict tussen de privé (zumiez) en de stad.

Nog enkele cijfers.
Het skatepark van de Warande moest eigenlijk vorige zomer al af zijn. Voor de afwerking voorziet men nu 5.000 euro.
Het skatepark Overzetweg Marke krijgt nogal wat. Straatverlichting, fietsenstalling, pingpongtafel ook, een ontmoetingsplaats, dolomiet, afwatering, nivellering van de grond. Totaalbedrag: 26.000 euro.
De White Star Bellegem krijgt nieuwe toestellen voor 5.000 euro. (Elders in het document zegt men 10.000 euro.)
Vergoeding voor “skatemoni’s”: 3.000 euro.
Opening skatebowl: 1.000 euro.

Nog even opmerken dat dit overzicht van de kosten in het beleidsplan zeer onvolledig is.
Het is ook absoluut onduidelijk waar die posten te vinden zijn in de stadsbegroting 2006.
Er is nog een vraag die nog steeds onbeantwoord blijft: of het waar is dat het Amerikaanse “Team Pain” dat de skatebowl heeft gebouwd met een stadvoertuig op en neer reed naar Amsterdam. En zo ja: waarom?