Kortrijkse zustersteden

Door enkele stomme toevalligheden die niemand zich nog herinnert is Kortrijk met vier Europese steden verzusterd: Bad Godesberg (1964), Frascati (1967), Windsor-Maidenhead (1981), Saint-Cloud (1993).
Bijna geen Kortrijkzaan die dit weet.
Wie het wel weet en en bijvoorbeeld op bezoek gaat naar zo’n jumelagestad kan daar wat geld voor krijgen.
In 2004 ging er 1.112 euro naar de Jonge Kamer, de Eglantier, Sint-Amandscollege, de harmonie Eendracht Aalbeke en Polyhymnia.
In 2005 was er 557 euro beschikbaar voor CVO Drie Hofsteden Hantal en de Frans-Belgische Vriendenkring.
In 2004 werd er nog 4.619 euro besteed aan reis- en verblijfkosten voor gemeentepersoneel en mandatarissen, en 4.275 euro aan receptie- en representatiekosten.
In 2005 ging er in totaal 15.164 euro naar “investeringen” in de relaties met Europese zustersteden, maar ook naar relaties met niet-Europese partners als Tasjkent, Greenville, Wuxi. Reis- en verblijfkosten bijvoorbeeld bijna 5.000 euro en receptie en dergelijke kostten 5.698 euro.Voor pure jumelageprojecten is er in 2004 en 2005 geen subsidie toegekend. Maar dit zal veranderen.
Dit jaar nog neemt Kortrijk de gastrol op zich voor de organisatie van internationale jeugdsportfeesten. (Welke?) . Hiervoor verwacht men Europese subsidies.
En momenteel werken de jumelagesteden samen aan een meerjarenplan om de inwoners nauwer bij Europa te betrekken. Ook weer met de bedoeling om subsidies te krijgen van het Europees jumelagefonds.
Verder komt er in mei een vergadering waarbij elke zusterstad twee “proposals” uitwerkt.
Kortrijk denkt aan een project rondom sociale economie en afvalbeleid. Bad Godesberg ook. Saint-Cloud ziet iets in cultuur. En Windsor-Maidenhead heeft iets met studenten. Van Frascati nog geen nieuws.

Er zijn ook een soort jumelagebanden met niet-Europese steden.
Wuxi ligt in China.
We zijn daar een keer op handelsmissie geweest en daarvoor werd 2.342 euro uitgetrokken.
(Onlangs nog nodigde de burgemeester van Wuxi onze burgemeester uit maar daar is niet op ingegaan.)
De verkenningsreis naar Tasjkent (Oezbekistan) kostte in 2004 de stad 6.341 euro.
De geplande grote groepsreis is vorig jaar niet doorgegaan omwille van “incidenten” (dixit de stadsadministratie) in Oezbekistan.
Er is ook nog een relatie met Greenville. Eigenlijk eerder een relatie tussen de Kulak en de Furman University. Tot voor kort kreeg de Kulak daarvoor subsidies. (Te lui om op te zoeken om hoeveel dat ging.) Kunstenaar Johan Tahon is uitgenodigd naar het kunstenfestival Artisphere. En er zouden ook contacten zijn van de KTA en PTI met middelbare svcholen aldaar. (Alweer te lui om navraag te doen.)

Cebu (Filippijnen) is nog een heel ander geval. Hier gaat het om een STEDENBAND, in het kader van onze ontwikkelingssamenwerking.
Voor nadere informatie hieromtrent volgt u maar de wakkere kortrijkwatcher.

Wat hier zoal is verteld steunt op het antwoord op een schriftelijke vraag van raadslid Depauw (Vlaams Blok) in het zgn. “Bulletin van Vragen en Antwoorden” van deze maand.
Dat Bulletin bestaat al 15 jaar, maar wordt nauwelijks gebruikt door onze raadsleden.
De vraag van Depauw dateert al van november vorig jaar en kreeg nu pas een antwoord.
Tekenend, niet?