Diverse westerse landen hebben een traditie ontwikkeld van onafhankelijke en wetenschappelijke meting van beleidsresultaten, ook op gemeentelijk vlak.
Alhier in België probeert het “Itinera Institute” nu iets dergelijks. Een onvolprezen denk- en doeTank, geheel iets anders dan ons Kortrijkse uiterst CD&V-vriendelijk studiebureau “Amelior” dat er nu met een schrik van een geld (en zelfgewin via opleiding stadspersoneel) is in geslaagd om het stadsbestuur een kwaliteitslabel te bezorgen.
Dat wordt ons dan net drie dagen vóór de verkiezingen gemeld via ons staatsblad, de Stadskrant. ‘t Is echt een faire campagne. Zeker nog op terugkomen. Investors in people! In Amelior, ja. En in Jean de Bethune. (Schepen van personeel Lieven Lybeer gaat dit keer wel vrijuit. Als het goed is zeggen we het ook.)
Itinera heeft al op 21 september een studie gepubliceerd met een palmares van het lokale beleid in Vlaamse en Waalse steden.
Zie www.itinerainstitute.org. Op het kopstukkendebat van 2 oktober niets over gehoord. Al die lijsttrekkers samen weten dat niet.
In de Stadskrant zult u daar ook niets over lezen.
Welke zijn finaal de tien best presterende gemeenten?
Wel te verstaan volgens de vijf gehanteerde indicatoren. (Er zijn nog andere: bijvoorbeeld traagheid van bestuur.)
Lochristi, Maarkedal, Wachtebeke, Nieuwerkerken, Dentergem, Hamont-Achel, Edegem, Erpe-Mere, Avelgem.
En de tien slechtste?
Zuienkerke, Herzele, Boom, Kortemark, Huldenberg, Beersel, Merchtem, Grobbendonk, Willebroek, Middelkerke.
Waar staat Kortrijk finaal, in vergelijking met andere centrumsteden?
Gent (74), Leuven (79), Kortrijk (81), Hasselt (98), Roeselare (102), Brugge (104), Aalst (135), Oostende (157), Genk (158), Sint-Niklaas (168), Antwerpen (216), Mechelen (286).
De studie van “Itinera” geeft ook een rangschikking per provincie.
De 5 beste gemeenten in West-Vlaanderen zijn: Dentergem (5), Avelgem (10), Vleteren (15), Lichtervelde (18), Ingelmunster (19).
Wees gerust, Kortrijk behoort NIET tot de 5 slechtste.
In de ranking per regio behoort Kortrijk ook niet tot de 20 beste of de 20 slechtste. Een verademing.
Maar hoe is “Itinera” nu tot dit palmares gekomen?
De studie baseert zich op vijf indicatoren die zeer relevant zijn voor (potentiële) bewoners: mobiliteit, leefmilieu, aanbod van sociale voorzieningen, onderwijs en tenslotte ook financieel beleid.
In Vlaanderen zijn er 308 gemeenten, maar in de rangschikking is Herstappe weggevallen wegens gebrek aan gegevens.
Financiën.
Itinera gebruikte de schuldgraad en de solvabiliteitsratio van 2004 als indicatoren.
Kortrijk komt op de 156ste plaats.
Beste gemeente: Hamont-Achel.
Mobiliteit
De studie baseert zich op de ongevallenratio, de dichtheid van het wegennet, de tevredenheid over wegennet (fietspaden, voetpaden) en openbaar vervoer. Gegevens van het NIS, niet van Het Laatste Nieuws of zo.
Kortrijk staat op 96.
Beste: Horebeke.
Onderwijsaanbod
Centraal hierbij werd gekeken naar het aantal kinderen in de kleuterscholen en het lager onderwijs tegenover het aantal kinderen van dezelfde leeftijd woonachtig in de gemeente.
Dit gegeven (het relatieve aanbod) is voor Kortrijk als “studentenstad” wellicht wat misleidend, maar toch potentieel (voor de toekomst) uiterst belangrijk. Wanneer deze verhouding groter is dan één wijst dit op aantrekkingskracht uit andere gemeenten. De berekening staat niet in het rapport, maar Kortrijk bekleedt toch een goede plaats: 32. Beste: Gingelom.
Sociale en medische dienstverlening
Men gebruikte tevredenheidsindicatoren en data over kinderopvang, bejaardentehuizen, sociale woningen.
Kortrijk: 64.
Beste: Herenthout.
Milieu
NIS gegevens over de tevredenheid betreffende groene ruimtes, aantrekkelijkheid van de buurt, rust, enz. Selectieve ophaling, aansluiting op het rioolnet.
Kortrijk scoort hier slecht: 256ste plaats! (Weet schepen van milieu Philippe De Coene dit?)
Beste: Bierbeek.
Zie nog: www.itinerainstitute.org.
Slechts 26 bladzijden, bijlage inbegrepen.
Finaal (alle indicatoren samen) staat Kortrijk op de 81ste plaats.
Beste: Lochristi.