Stad is de strapatsen van Claudio Dell’Anno beetje beu

“Het Laatste Nieuws” van vandaag meldt dat onze gevierde kok Claudio-junior Francesco de erfpacht (een canon van jaarlijks 30.000 euro) voor de “Oude Dekenij” voor de maand januari nog niet heeft betaald en ook de waarborg van 100.000 euro nog niet heeft doorgestort. Het geduld van loco-burgemeester Lieven Lybeer is op. (Op WTV vraagt burgemeester zich af of de hardleersheid bij de Italiaan misschien in de genen zit. Neigt dit naar een racistoïde uitlating? )

Laten we maar eerst even opmerken dat het stadsbestuur en het schepencollege het er een beetje naar hebben gemaakt. Zie op televisie nu nog hoe Stefaan De Clerck, Van Quickenborne, Lieven Lybeer en de rest van eerder rechtse Kortrijkse notabelen zich gedroegen bij de finale van “Mijn restaurant”. Gewoon zot, en niet enkel van glorie.
In het kader van de hang naar ‘reflected glory’ heeft Stad de winnaar van “Mijn restaurant” dusdanig financieel en juridisch in de watten gelegd dat het Claudio naar het hoofd is gestegen. De Italiaanse rakker dacht stilaan dat hij zich alles kon permitteren. (Naast de gekende drie zijn er trouwens nog twee bouwovertredingen geweest waar niemand nog over rept. Spons erover.)

Het College heeft zelfs voor 7.500 euro exemplaren van zijn kookboek aangekocht en die moeten nu nog altijd dienen als relatiegeschenk van Stad Kortrijk. 500 ex. die we nooit meer kwijtraken. (De senior-writer bij de redactie van kortrijkwatcher heeft ervoor gewaarschuwd dat we ons hiermee belachelijk konden maken.) Heel het schepencollege incl. partners en stadssecretaris is daar – op een sluitingsdag nogal – ooit een hele nacht gaan schransen en boefen. Och ja.

Het staat niet in de krant.
Claudio en Gaëlle staan qua bouwtechnische voorschriften nog voor hete vuren.
Die reuzekoelkast achter de Oude Dekenij maakt meer lawaai dan een landende fluisterjet in finale op vliegveld Wevelgem en past niet in het kader. Er is akoestische isolatie nodig op het gelijkvloers en de verdieping. Bovenop het platte dak mag geen enkel toestel of voorwerp worden geplaatst dat uitsteekt boven de laagste dakrand. De ventilatoren moeten daar weg. Het moet gedaan zijn met de geurhinder rond en in het Begijnhof. Soms waant men zich in de nabijheid van een frituur in plaats van een beiaard.
De voorgenomen aanleg van een nieuw tuinpad is niet realiseerbaar zonder het vellen van bomen en moet daarom worden verschoven. Een voorgestelde uitbreiding kan niet als hiermee een van de oudste en merkwaardigste bomen aldaar (een Buxus) wordt bedreigd. De betwisting over de grens van de tuin en een perceel van de kerkfabriek Sint-Maarten moet opgelost. Het schilderen van de gevel moet in overleg gebeuren met Stad en de erfgoedambtenaar. En het mag nu gedaan zijn met zomaar te lossen en te laden waar het Claudio en zijn personeel uitkomt. Zijn jeep mag de chef-kok ook niet meer voor zijn deur parkeren.

Wat als om een of andere reden de erfpachtovereenkomst tussen Stad en de bvba Clausix ontbonden geraakt?
Clausix kan de erfpacht niet overdragen of huur toestaan zonder toelating van stad. Bij het einde van de erfpacht – op welke wijze dan ook – worden alle uitgevoerde werken kosteloos stadseigendom. Naar verluidt gaat het al om een half miljoen euro. (Secundair probleem is wel wat Claudio en de Vlaamse Mediamaatschappij zijn overeengekomen. Niemand heeft daar zicht op.)

Is dit een goede zaak voor Stad?
Eerdere pogingen om het pand te verhuren of in erfpacht te geven of te verkopen hebben geen succes opgeleverd. Anderzijds is het zo dat Stad aan de bvba Clausix heeft beloofd dat hij met het geklasseerd gebouw van alles mocht uitrichten. Niet enkel een restaurant exploiteren. Andere maatschappelijke doelen waren mogelijk. Bijvoorbeeld: een feestzaal inrichten, kortstondig logies verschaffen, seminaries of congressen organiseren. Men mag nu de Oude Dekenij zelfs omtoveren tot een hotel of motel of jeugdherberg.
Als Claudio en Gaëlle er de brui aan geven zou het dus wel kunnen dat er meerdere kapers opduiken aan de kust.

P.S. (1)
Intrigerend is dat het in de pers is uitgelekt dat Claudio bij stad een wanbetaler is. Zijn er nog in de horeca, of elders?
En waarom zo vroeg? Per slot van rekening is er in de tijd gemeten niet zoveel achterstand. Het is nog nooit gebeurd, dat in de pers aangegeven wordt wie er zoal zijn schulden niet betaalt aan Stad. En die zgn. onwaarden zijn niet min.
P.S. (2)
Volgens een bericht uit “De Standaard” van 7 september 2009 is het restaurant ‘s avonds volzet tot mei van dit jaar.
P.S. (3)
De architect van Clausix waarmee stad onderhandelt is ene Six. En de advocaat is nonkel van Gaëlle, de witte ridder Marc Verwilghen. Compromis moet mogelijk zijn. Vader van Gaëlle is jurist. Claudio, Claudio toch. Had je maar eventjes kortrijkwatcher gelezen.
P.S. (4)
Gaëlle, nog even doorbijten in uw studie communicatiewetenschappen.