Nog wat over dat prijskaartje van ons Regionaal Erfgoeddepot (2)

Hebben die studiebureaus Tides Kortrijk  (stabiliteit en coördinatie), Ingenium NV (technieken) misschien  hun werk niet goed gedaan?

In een vorige editie van onze samizdat- krant konden we in elk geval vaststellen dat de kosten van het depot op de site Vier Linden te Heule zijn opgelopen van 4,15 miljoen naar 5,20 miljoen euro.   Een meerkost van 1.043.977,31 euro oftewel een prijsstijging van niet minder dan  25 procent.
Dit moet absoluut geagendeerd op de volgende Kortrijkse gemeenteraad want onze stad is de bouwheer (én toekomstig exploitant) van het gehele  project.

Onze archivaris heeft nog geprobeerd om op zolder de offertes van de diverse aannemers te vinden maar dat is hem niet gelukt.
Hij kon enkel de namen achterhalen van de firma’s die eventueel gelukkig kunnen gemaakt met die prijsstijgingen.
Het gaat om Beeuwsaert Construct bvba (ruwbouw en omgeving), Francovera NV (buitenschrijnwerk), Wycor NV (binnenafwerking), Naessens HVAC (HVAC en sanitair), Engie Fabricom (elektriciteit),  VSK Electronics (toegangscontrole, branddetectie, inbraak, camera’s), Coopman Orona (lift).

Wie gaat dat allemaal betalen?
Ook dat gegeven is niet gemakkelijk op te sporen.
We weten dat stad Kortrijk heel de zaak “pre-financiert”.  (Het gaat om netto-investeringen die de niet-gesubsidieerde investeringen omvatten.)

Hierna enkele losse gegevens die we met veel moeite konden bijeensprokkelen.  Die kunnen onjuist zijn.   Sorry !
–  De bouwgrond wordt door onze stad kosteloos ingebracht.  (De waarde ervan wordt geschat op 550.000 euro).
–  Stad zou ook 1 miljoen inbrengen voor de bouw.  (En daartoe patrimonium verkopen.)
–  De provincie zou instaan voor 2 miljoen.
–  Van het Fonds van Culturele Infrastructuur  (FOCI) had men ook een subsidie verwacht maar dat schijnt niet gelukt te zijn.  In plaats daarvan heeft minister van cultuur Sven Gatz 500.000 euro beloofd omwille van de “inkanteling” van de erfgoedbibliotheek Westflandrica uit Brugge.

De 13 participerende gemeenten leveren geen directe financiële bijdrage in de bouw maar zullen wel een huurprijs betalen en zouden hiermee bijdragen in  de exploitatie en investerings-afschrijvingen. (Vanaf 2020 hoopt men ook op werkingssubsidies in het kader van decreet Onroerend Erfgoed.)

Tussen de zgn. “prioritaire partners” is er voor de duur van 9 jaar (kan stilzwijgend verlengd worden) een nieuwe samenwerkingsovereenkomst afgesloten, – en die moet ook nog voor de gemeenteraad komen.
Het gaat om de twaalf gemeenten van het arrondissement Kortrijk, plus Wervik.
Verder is er tot eind 2019 ook een begeleidende rol toebedeeld aan een soort projectvereniging waar nog niemand het bestaan van kende , – een erfgoedcel – genaamd  ZUIDWEST (voorzitter ene Pietro Lacopucci).

De partners worden geacht een (geïndexeerde) basishuurprijs te betalen (euro/ingenomen m²/maand).  Die huurprijs zal men berekenen op basis van de netto-kost voor de stad Kortrijk gedeeld door het aantal ingenomen vierkante meter.
De “netto-kost ” wordt dan berekend op basis van vier parameters.
We vermelden er twee:
–  de afschrijving van de netto-investeringen a rato van 30 jaar voor gebouwen en 10 jaar voor de inrichting en meubilair.
–  de explotatiekost en onderhoudkost. voor het gebouw, de administratie, facility, personeel en werking.
Stad stelt zich hierbij garant dat in de eerste gebruiksperiode die eindigt in 2025 de basishuurprijs maximaal 8,8 euro/m²/maand zal bedragen.
(Stad zelf engageert zich tot de inname van van minstens 2.000 m² én de bijhorende kost.)

ZO.
NU WEET U OOK TOCH AL IETS…
Lees nu verder de gazetten.