Unieke mannenpissijn weggerestaureerd in het Kortrijkse begijnhof

IMG_1392De firma Artes Woudenberg  uit Sint-Andries is  al geruime tijd bezig met de restauratie en renovatie (er komt een zgn. koffiehuis) van het prachtige huis met dubbele trapgevel van de Grootjuffrouw van het begijnhof.  Geraamde kostprijs:  zowat 1,6 miljoen euro.

Het begijnhof in zijn geheel is in 1998 erkend als Unesco-werelderfgoed.
En wat zien we nu?
Op de binnenkoer van het historische pand (1649) stond in de hoek een gietijzeren piscine en die is nu plots helemaal verdwenen. Een uniek stukje erfgoed. Uniek ook al omdat we toch geen mannenpiscine verwachten in het huis van een begijntje.
We konden niet achterhalen wanneer het museumstuk voor het eerst is in gebruik genomen, maar het was in die periode dat de deken van Sint-Maartenskerk geregeld op bezoek kwam bij de Grootjuffrouw…