WUXI

“Zwervers zijn we, langs de rand van de aarde, maar dienen we elkaar al eerder te hebben ontmoet nu we elkaar hier treffen?”
Bai Ju: Pi Pang Xing, T’ang dynastie, A.D. 650-905.
(Geciteerd in ” Mister China” van Tim Clissold.)

Als er op de gemeenteraad van maandag 12 september een of andere schepen ontbreekt is er veel kans dat u hem kunt terugvinden op 32°00′ noorderbreedte en 120°36′ oosterlengte.
Nauwelijks bekomen van de jetlag. Want die coördinaten slaan op de stad WUXI, 128 km verwijderd van Shanghai.

Geen mens (geen gemeenteraadslid, geen Noord-Zuidraad, geen Kortrijks ontwikkelingshelper, geen nieuwsbrief van de stadsdienst voor ontwikkelingssamenwerking) die dit weet maar volgens het College hebben we al sinds maart 2004 met “little Shanghai” ook een stedenband.
Dat is natuurlijk niet juist, zoals het ook niet waar is dat we met Tasjkent (Uzbekistan) een stedenband hebben. Kortrijk heeft enkel een officiële, erkende stedenband met Cebu (Filippijnen). De gemeenteraad is er ook nog altijd niet officieel van op de hoogte wat we daar gaan doen (compost maken).

Maar goed. Wat gaan we in Wuxi doen?
Vorig jaar maart is er een zeer uitgebreide West-Vlaamse handelsmissie naar China getrokken en onze burgemeester heeft toen “after friendly consultation” (niet met onze gemeenteraad) een “letter of intent for friendly exchanges and cooperation between Kortrijk, the Kingdom of Belgium and Wuxi, the People’s Republic of China” ondertekend.
De firma Vandewiele heeft een vestiging in Wuxi.

Gelukkig staat er in die intentieverklaring eigenlijk niets.
“Both parties will further promote mutual friendly visits, organize mutual actvities especially the friendly exchanges and cooperation in the fields of economy and trade, culture and education”. (Dat eerste artikel wordt dan naar Chinese gewoonte nog viermaal herhaald.)

In mensentaal wil dit alles zeggen dat men wederzijds reisjes gaat organiseren.
Zo heeft de stad Wuxi de burgemeester van Kortrijk uitgenodigd om deel te nemen aan het “Sister City Mayors Forum” in zijn stad. Dat gaat door tussen 10 en 13 september.
De burgemeester zal zelf niet naar China trekken en het College heeft hem gemachtigd om intern te zoeken wie best geplaatst is om deel te nemen aan dat forum.

Wie wordt het?
Ik hoop dat de tickets al besteld zijn want er is al een tijdje geen plaats meer op de vluchten naar Shanghai.
De kosten worden gedragen door het stadbudget van “Imago”.
Een vlucht met Uzbekistan Airways (!!) kan 1.181 euro kosten. Een verblijf in de Sheraton: 127 USD. Maar er is al een vijfsterrenhotel te krijgen voor 60 dollar.

Sister Cities International is a nonprofit citizen diplomacy network that creates and strengthens partnerships between US and international communities. Citizen diplomacy can be described as the concerted attempt to increase global cooperation through unofficial contacts at the primary and individual level.
Het is een uitvinding die al dateert van 1956 en er gekomen is door toedoen van president Dwight D. Eisenhower. Momenteel zijn er 2.500 steden bij aangesloten uit 125 landen.
Op de website http://www.citymayors.com is Kortrijk niet te vinden. Wuxi overigens ook niet.
En op www.wuxi.gov.cn of www.newwuxi.com zie ik niets over Kortrijk, ook geen “letter of intent”.

We doen voort.

P.S.
In het kader van onze ontwikkelingshulp nog twee dienstmededelingen.
* De ambassadeur van Uzbekistan komt op bezoek.
* Het werkjaar van de Noord-Zuidraad is gestart. Begonnen wordt met een etentje op 16 september.
* De cursus buikdansen start op 28 septemberin het JOC. Tien sessies. Maar er is een gratis proefles op 21 september. Geen minijurken a.u.b.