Test de camera (2): voer voor techneuten

Zie nog stukken van 3/10, 4 /10 (twee) , 5/10,10/10.

Ik ben een complete computeranalfabeet. (ICT-schepen De Coene trouwens ook.)
Niettemin hierna enkele technische gegevens over die camera op Sint-Maartenskerk. (‘s Nachts zie je in de klokketoren een rood lichtje branden.) Die camera die officieel pas sinds vrijdag 7 oktober “sfeerbeelden” van de Grote Markt toont op (via) de Kortrijkse website dan. Ingewijden die de menu kunnen bedienen van de echte URL http://62.166.71.204/ zien wel meer details en kunnen schuiven op het beeld.

Schepen Philippe De Coene van ICT meldt nadrukkelijk dat de hele installatie gratis is weggeschonken door de Duitse Firma MOBOTIX. Ja, die Duitsers zijn nu eenmaal zo.
(Een stad mag geen schenkingen ontvangen zonder goedkeuring van de gemeenteraad.)

Een M10D-secure-camera kost 1.249 euro. Wie vraagt er een keer aan de Belgische vertegenwoordiger waarom Mobotix stad Kortrijk een cadeau geeft. Ook hieromtrent van de gelegenheid gebruik maken om te vragen naar de briefwisseling tussen stad en Mobotix. De Belgische vertegenwoordiger is volgens de website van MOBOTIX de heer Verbeurt, van “The Wireless Corporation”, Termurenlaan, Erenbodegem. Tel. 053/73 00 50. Fax: 053/73 00 90.

De M10-secure – camera (dat is méér dan een webcam) is “weatherproof” en heeft twee lenzen. Voor telefoto én wide-angle images, tegelijk. Gewone burgers zien de Grote Markt niet door twee lenzen.
Factory IP adress: 10.1.1.148. (Daar geraakt u niet binnnen.)
Networking IP adress: 192.168.19.119 (Hier ook niet.)
Network Mask: 255.255.255.0

Maar zelfs als computeranalfabeet ben ik geschrokken van deze path:
\\s-stad01/ictafdeling/dolmen.
Dolmen is namelijk de firma die via een raamcontract al jaren voor ENORME sommen ICT-zaken doet met de stad. Het wordt nu echt tijd voor een globaal overzicht van die facturen. (Oorspronkelijke raming, werkelijke prijs, bijkomende leveringen of diensten.) Ik zeg u: geen schepen heeft gedurende deze aflopende bestuursperiode voor zijn bevoegdheden zoveel geld in de wacht gesleept als De Coene.

Maar wat is dat nu ?
Netname: VERSATEL-CUST-STAD-KORTRIJK
Descr. : Versatel ADSL Versatel België customer
Admin-c: VT1029RIPE
Tech-c: VT1029-RIPE
Mnt-by: AS13127-MNT

Ik zou ook nog eens willen weten of die camera een microfoon heeft.
Werk voor hackers. Bij deze: dit is een oproep.

Het openbaar maken van het bestaan van die camera – die dus al maanden beelden van de Grote Markt geeft op internet, enkel voor wie het wist – heeft gewerkt als een rotje (een bom) in een mierennest.
In paniek werd op vrijdag 7 oktober door schepen Philippe De Coene een persbericht verspreid.
Die persjongens doen daar dan niets mee. Dat wil zeggen: ze stellen zich geen vragen.
Zodus.
De schepen vertelt met zijn karakteristiek bepaalde openhartigheid daarbij dat het bedrijf Mobotix al eind vorig jaar aan de stad een voorstel heeft gedaan voor de installatie van een camera. Wel, schepen De Coene moet nu verslag doen van die contacten (met de wederzijdse condities) en duidelijk zeggen wanneer de eerste beelden voor ingewijden van de URL op internet zijn verschenen. Hij zou ook best eens uitleggen hoe het komt dat volgens de pers: 1) de burgemeester (en schepenen) 2) de politie 3) de kerkraad van Sint-Maartensparochie noch de deken ergens van wisten.
Volgens mij ook de Commissie ter Bescherming van de Persoonlijke Levenssfeer ook niet.
(Want dan zou de schepen toch het advies ervan kenbaar maken?)

De schepen meldt ook triomfantelijk dat het webcambeeld (webcam!?) op de Kortrijkse website wel te verstaan groot succes kent. Kan’t geloven! Iedereen schrok zich een hoedje.
Hotelbazen van de Grote Markt zijn er absoluut niet mee gediend.
Ik herhaal: op de internetbeelden kon iedereen die vroeger althans die de URL kende wel degelijk inzoomen. Je zag beelden die de privacy schonden. Mensen waren niet onmiddellijk herkenbaar, neen, maar als je wist om wie het ging (bijvoorbeeld zijn/haar opvallende kledij) wél. En we weten ook verdomd goed van wie die knalrode wagen is. Gaan eens zien of hij daar nu staat of niet. Weten dan tenminste of het waar is wat hij zegt over zijn escapades.

Omwille van technische beperkingen kunnen slechts tien bezoekers via de KORTRIJKSE website nu naar de beelden kijken.
Pak dus maar direct http://62.166.71.204/.
En constateer dat u om u onbekende reden niet kunt genieten van een gebruikersnaam en paswoord. De menu dus niet kunt bedienen. Wie dan wel blijft dus nog altijd een vraag.