Wat kostte het open zwembad vorige zomer? (2)

De realisatie van het nieuwe zwembad op Kortrijk Weide (en dat van Zwevegem) gebeurt via een publiek-private samenwerking van Stad met de firma S&R (commerciële benaming: LAGO) uit Leuven.
De gemaakte afspraken liggen vast in een zogenaamd DBFMO-contract dat na veel gehakketak is toegewezen aan S&R op 4 juli 2016. S&R staat dus in voor de Design (ontwerp), Build (bouw), Finance (financiering), Maintain (onderhoud), Operate (Exploitatie) van de zwembaden.

In het oorspronkelijk contract stond dat S&R na het afleveren van het beschikbaarheidscertificaat (de opening) van het nieuwe Kortrijkse zwembadcomplex nog voor drie jaar zou instaan voor de exploitatie van het zwembad Abdijkaai en dat van Heule (Lagaeplein).

In de gemeenteraadszitting van 16 april 2016 kreeg S&R (LAG0) evenwel de opdracht om de uitbating van de twee resterende Kortrijkse zwembaden vroeger op te starten. Het open zwembad vanaf 17 april 2018 en dat in Heule vanaf 1 september 2018. Tevens werd bedongen dat het zwembad Abdijkaai toegankelijk zou zijn voor het publiek vanaf 1 juni (bij goed weer!) en dit tussen 11u en 19u.

Daarvoor kreeg S&R (Lago) een éénmalige management vergoeding van 50.000 euro (excl. BTW).
In toepassing van van het DBFMO-contract worden de kosten voor de uitbating door S&R doorgerekend aan stad.  En niet te vergeten: stad betaalt de kosten voor water, gas en elektriciteit.
Zo komt het dat we voor het eerst vernemen wat zo’n open zwembad kan kosten inzake investeringen, exploitatie, personeel en weten we ook wat de opbrengst is aan inkomsten van de bezoekers aan de kassa.
Zie ons vorig stuk hieromtrent. Aan S&R werd voor vorige zomer door stad een netto-bedrag van 299.074 euro uitgekeerd. (De ontvangsten van de bezoekers hield Stad voor zich.)

Nog noteren dat de openingsuren en tarieven van de twee resterende zwembaden volgens de DBFMO-overeenkomst dit jaar 2019 zullen aangepast. (Helaas kennen we die afspraken niet. Niet te vinden op de website van stad.)