Peter Lanssens (HLN) over de verkiezingsbeloftes uit 2018: een bilan ! (1)

Het stuk zal hoogst waarschijnlijk pas morgen in druk verschijnen in de gazet “Het Laatste Nieuws”, ten minste als er geen overvloed is van dringend te publiceren (verdoken) advertenties. (Dat horeca-gebeuren!)
Het nogal lang uitgevallen artikel was online al te lezen op 4 maart, gepubliceerd om 15u49′, met een laatste update op 5 maart om 4u21′.
De 0,00%-journalist (lps) stelt zich de vraag welke verkiezingsbeloftes uit 2018 er zijn gerealiseerd en welke niet.
Interessante vraag, en we geven al onmiddellijk het antwoord zodat u de gazet morgen woensdag niet hoeft te kopen. Peter selecteerde welgeteld tien beloftes op basis van een eerdere evaluatie van begin 2022, en waarlijk: geen enkele daarvan is in feite totaal NIET gerealiseerd. Moet kunnen. Van die tien voornemens is er zelfs één helemaal waargemaakt (de jaarlijkse ‘referenda’) terwijl de andere negen volop “in uitvoering” zijn. Zéér ver gevorderd ook. Soms raakt er zelfs een project nog dit jaar voltooid (de verdere verlaging van de Leieboorden).
(Intermezzo: komt er in dit verkiezingsjaar echt waar nog een ‘referendum’ ??)

Als 0,00%-journalist heeft Peter Lanssens natuurlijk dat bilan niet zelf opgemaakt, op basis van eigen onderzoek, met gebruikmaking van de enige objectieve en accurate bron die er toe doet: de jaarrekeningen. (Die van 2013 is er nog niet!). Peter heeft voor iedere behandelde verkiezingsbelofte (het gaat ongeveer enkel om investeringen) trouwhartig de bevoegde schepenen geraadpleegd. Zodus.
Aan het eind van het stuk volgt nog een globale evaluatie. Niet opgemaakt door Peter zelf hoor, maar komende van de burgemeester (!) en van de fractieleiders Wouter Vermeersch (VB) en David Wemel (N-VA). Van de CD&V (Hannelore Vanhoenacker) kreeg Lanssens geen reactie. Begrijpelijk, nu die fractie niet meer bestaat als oppositiepartij.
De burgemeester maakte intussen een nauwkeurige berekening: 80 procent is waargemaakt. Rond getal, zoals altijd. En hij maakt gewag van “12 openingen”, nog dit jaar.

JOURNALISTIEK.

P.S.
De burgemeester verraadt een voornemen dat kan doen stof opwaaien. Hij wil de officiële start van Kuurne-Brussel-Kuurne naar Kortrijk halen.