De politieke “ladies run” van dochter Stefaan De Clerck

Politiekers (en broers, zonen, maar nu ook vanwege de pariteit op de lijsten nog de zussen en dochters ) moeten tegenwoordig toch wel tegen een stootje kunnen.Zelfs een kwaliteitskrant als “De Standaard” (15 maart) meent nu een sneer te moeten maken richting Marie De Clerck (met foto erbij), en geeft daarmee ook een veeg uit de pan aan vader Stefaan.
Het “Kortrijks Handelsblad!” zou dit zeker niet durven! (Zelfs niet zonder uitroepteken.) Kortrijkwatcher zou dit soort slagen – onder de gordel – niet eens willen overwegen. Tegen dit soort zaken heerst er hier een gezonde tegenzin, en de burgemeester weet dit.

Om alle verantwoordelijkheid voor mogelijke insinuaties te ontlopen citeren we daarom letterlijk de schampere vraag uit de rubriek “wandelgangen” van de krant “De Standaard”. Gesteld aan vader De Clerck.

Het stukje begint zo:
“Marie De Clerck, dochter van de Kortrijkse burgemeester loopt op pinkstermaandag de ladies run, een evenement dat door het stadsbestuur wordt georganiseerd.”
En nu komt de toch wel honende vraag:
“Of vader het evenement van dochterlief sponsort?”
Antwoord van pa:
“Marie woont in Wevelgem en heeft geen concrete politieke plannen. De stad steunt een joggingevenement dat de gezondheid van vrouwen bevordert.” (Zie nog mijn P.S. daaromtrent.)

Die “Ladies Run” is niet echt een organisatie van de stad maar wel van het blad “Weekend Knack” van de Roularta groep. Wordt nu al met een keer gesteund (hoe?) door de Kortrijkse sportdienst. Het commerciële evenement wordt in feite ingekapseld in de stadsorganisatie van “Kortrijk loopt”.
De Roularta Group (een soort intussen over de kop gegroeide mantelorganisatie van de CD&V) geeft ook het weekblad “Trends” uit, en daar is of was Marie De Clerck marketingmanager.
Op de landelijke webstek van de CD&V stond in 2004 in elke geval nog te lezen dat Marie als marketingmanager van Trends heeft leren omgaan met media, ondernemers, partners en lezers.
En dan, letterlijk: “Een boeiende mix die Marie ook in het politieke bedrijf hoopt terug te vinden”.
Met de Sinksenjogging van Stad is zij daar dus wonderwel in geslaagd.

Wat ons evenwel au fond moet interesseren is de vraag of Marie nog wel aan echte politiek wil doen.
In de serieuze zin van het woord.

Wat De Clercq senior zegt suggereert van niet: zij heeft geen concrete politieke plannen.
Dat wekt verbazing.

Heeft men nu vergeten dat Marie De Clerck bij de Europese verkiezingen van 13 juni 2004 op een prominente 5de plaats stond? Toen in het kanton Kortrijk ongeloofljk veel naamstemmen kreeg? Bijna 8.000. (Geert Bourgeois bijv. als lijstduwer slechts 4.463.)

Wat kon men bij de campagne voor de Europese verkiezingen nog zoal lezen op de CD&V-website?
Marie is aan het woord: “De vijfde plaats betekent de start van een mogelijke politieke carrière.”

Marie De Clerck haalde tijdens de campagne van 2004 werkeljk het onderste uit de kan. Getuigde van een onvoorstelbare neofieten-ijver. Was overal te zien waar je ze tevoren nooit zag. Zelfs in het café van Limelight. Is die ijver stilgevallen?

De CD&V wou “een warme samenleving”. Toenmalig voorzitter Yves Leterme wou méér: een “hete samenleving”. En als humorist voegde hij daar ergens aan toe: “Met mensen als Inge Vervotte en in mindere mate Marie De Clerck kunnen we dit zeker bewerkstelliggen.” Leuk gezegd.

Sindsdien hebben we Marie nooit meer gezien.
Alweer in de kwaliteitskrant “De Standaard” (28 augustus 2004) gaf ze nochtans te kennen dat zij zich “wat meer zou engageren”.
Dat engagement is me dunkt vooral gericht op het verenigingsleven.
Overigens erkent Marie dat zij eerder is gepassioneerd door mode, rode wijn, theater (ja?), media en (natuurlijk) basket.
In het basket Marie niet verwarren met zus Sarah. Bij K.Kortrijk Sport (Vlaamse basketliga) draagt Marie sinds 2000 het lidnummer 33983 en Sarah sinds 2001 het nummer 34011.

Zijn we Marie De Clerck nu kwijt voor de politiek?
Een veeg teken aan de wand is dat wie de website www.mariedeclerck.be bezoekt nu enkel als antwoord krijgt: “you are not authorized to view this page”.
Spijtig.

P.S.
Voor de vrouwelijke deelnemers aan de “Weekend Knack Ladies Run” op 5 juni nog een eerder medische mededeling. Over gezondheid.
Gelezen in Knack Weekend, maar de bron ligt bij “De Morgen”.
Van joggen krijg je slappe borsten. Als je anderhalve kilometer jogt gaan je borsten 135 meter (meter! niet aantal keren!) op en neer. Maar met een goede sportbeha blijft alles rotsvast op zijn plaats.

(Vermoedelijk krijgen we in Trends en/of Knack nog vóór pinksteren reclame te zien voor sportbeha’s. En in “Het Kortrijks Handelsblad” van Roularta. Reclame van Nike, Run, Polmar, Vitelma zal niet ontbreken. En WTV (ook van Roularta) is gegarandeerd van de partij op sinksenmaandag. Dat is de politieke mix van ons aller Marie.)