De stemmenkanonnen (6) bij de groenen

Dit is het laatste stuk uit het verhaal over de stemmentrekkers.
Het is mogelijk en al gebeurd trouwens dat er aanvullingen of correcties komen in de bestaande teksten.

Misschien eens herlezen.
En in het archief vindt u op 18 en 21 april een lange historiek over de gemeenteraadsverkiezingen sinds WO II.
——————————————————————————–
Behept met een idealisme dat tegenwoordig totaal niet meer te vinden is in de wereld van de politiek was Juul Debaere al begin ’80’er jaren in Kortrijk bezig met Anders Gaan Leven. Agalev !
Met een lijst van zeven kandidaten behaalde hij in 1982 4,4 procent van de stemmen en werd nog verkozen ook. Agalev-kiezers stemden toen nog niet op personen (persoonlijke propaganda was lange tijd zelfs verboden), maar hij kreeg toch al 409 stemmen achter zijn naam.
Het gloednieuwe raadslid heeft dan al onmiddellijk aan zijn collega’s geleerd dat het wel degelijk toegelaten was om dossiers in te kijken en dat het zelfs geoorloofd was om in de Raad vragen te stellen aan het College. Meer nog: raadsleden en schepenen vernamen tot hun verbazing dat er ook voorstellen konden toegevoegd aan de agenda.
Dat waren nog eens tijden !In 1988 veroverde Agalev twee pluche zetels. 6,6 procent. Juul kreeg 675 naamstemmen en Jan Dhaene 332.
1994 was een triomfjaar.
Drie verkozenen en 8,48 procent kiezers. Naamstemmen: Jan Dhaene (626), Juul (529) en Bérénice Lapere (304). Bérénice was er in 1982 ook al bij en behaalde toen 210 naamstemmen. In de bestuursperiode 1994-2000 is zij overleden en werd opgevolgd door Taki Addarkaoui. Jan Dhaene kreeg een wat hoge betaalde post in de partij en liet zich in 1996 opvolgen door een goede kennis: Hilde Damman. (Jan was als opvolger van Luckas Vandertaelen ooit Europees parlementslid voor Groen en pleitte voor een rioolvrije zee.)

TAKI
Tussendoor. Taki is de eerste allochtoon in Kortrijk die ooit in de Raad heeft gezeteld. (Met wie zal Groen nu uitpakken?) Polyglot Taki komt van diep uit de Marokkaanse woestijn en heeft al zodanig veel meegemaakt in zijn leven dat hij de Kortrijkse politiek rustig en met een lodderoog kon bekijken. Hij is nu medewerker van een franstalig PS-volksvertegenwoordiger uit de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde: Mohammed Boukourna.

2000 nu.
Juul mocht van de nieuwe leiders nog net lijstduwer worden en kreeg 350 naamstemmen.
Werden verkozen: lijsttrekker Piet Missiaen (326) en Cathy Matthieu (op de tweede plaats en 435 stemmen). Jan Dhaene stond op de derde plaats en viel terug op 294 stemmen (komende van 626 in 1994). Hilde Damman: 353 (324). Taki: 305 (240).
Bij Agalev vormen de vrouwen een complot om op elkaar te stemmen. Martine Vandeputte bijvoorbeeld kreeg 388 stemmen achter haar naam.

Anders Gaan Leven is intussen Groen geworden. (Dat uitroepteken achter de partijnaam krijg ik niet uit mijn pen. Stoort geweldig, zo midden in een zin en nog meer aan het eind.)
Piet Missiaen is vorig jaar met zachte drang van Groen naar Spirit uitgeweken en beroepspoliticus Jan Dhaene in 2003 naar SP.A.
Op dit ogenblik is alleen nog Cathy Matthieu Groen raadslid.
!