Kandidaten gemeenteraadsverkiezingen wezen gewaarschuwd

Maandag 8 mei zult u omstreeks één minuut voor 18 uur en daarna ook om 2 uur ‘s ochtends gemeenteraadsleden op de Grote Markt zien zeulen met een witte linnen zak wegende ongeveer vijf kilogram. Die bevat de documenten die de raadsleden thuis werden bezorgd ter voorbereiding van de gemeenteraad van deze maand. (Er is iedere maand een gemeenteraad, niet vergeten.) Let wel: een aantal absoluut noodzakelijke papieren ontbreken nog in die bundel (Leiedal, OCMW-jaarverslag, vzw Kortrijk 1302 bijv.) Maar die liggen ergens ter inzage in het oude stadhuis. (Als u binnenkomt: rechtsaf slaan en dan rechtdoor.) En die dossiers zijn ook voor u – kandidaten – en trouwens voor iedereen publiek toegankelijk. Ga maar eens kijken. Diverse stapels van een halve meter hoog. 

Het is mogelijk dat u dezer dagen een gemeenteraadslid ziet zonnen op een of ander terras in de stad. Teken dat die het radicaal heeft opgegeven. Of minsten een dipje heeft.
De agenda is weer eens overweldigend.
En weer eens zal er geen enkel gemeenteraadslid op maandag 8 mei om 18 uur plechtig rechtstaan en zeggen aan de voorzitter (burgemeester) van de Raad dat het nu genoeg is geweest. Dat men de gemeenteraad in zijn geheel belachelijk maakt door die te vragen om zo’n belangrijke en onoverzichtelijke agenda in één avond te behandelen.
(Twee raden zijn nodig, en met een week daartussen.)
Geen enkel raadslid zal de moed opbrengen om aan de burgemeester te vertellen dat hij/zij in de onmogelijkheid verkeerde om in één week tijd deze ongemeen dikke en moeilijke dossiers terdege al was het maar te bekijken of te lezen en te verstaan. En het gaat niet over een of ander scheef voetpad. Het gaat over miljoenen euro’s. Miljarden BEF. En ongemeen belangrijke thema’s.

(Wordt vervolgd, maar wanneer? Wil ook wel een beetje buiten zitten.)