Om te onthouden (1)

In het kader van de komende gemeenteraadsverkiezingen starten we hier een serie met statements van onze lokale politici, en eventueel ook uitlatingen van kandidaten in verband met de Kortrijkse politiek.
TE ONTHOUDEN.In Het Nieuwsblad van gisteren, zondag 21 mei stond een uitgebreid interview met burgemeester Stefaan De Clerck.
Enkele uittreksels.

De burgemeester is boos op zijn Mechelse collega Bart Somers (VLD) die naar de verkiezingen trekt met twee CD&V-schepenen op zijn lijst.
De VLD wil de CD&V weer leegroven meent onze burgemeester.
“Als dit de strategie wordt van de VLD, amaai. Vraag maar eens aan Pierre Lano wat de beloftes van de VLD waard zijn.”

De interviewer vraagt aan onze burgervader of hij ook nog nationale ambities koestert.
Antwoord: “Ik zal mijn partij volgend jaar (bij de federale verkiezingen) ten volle steunen. Maar mijn eerste taak is om hier in Kortrijk burgemeester te blijven. Ik geniet met volle teugen van de vrijheid die ik heb heroverd, en ben druk doende mijn eigen stad te verbouwen, letterlijk en figuurlijk. Maar ik wil de nationale politiek blijven combineren met mijn burgemeesterschap, in een grensoverschrijdend netwerk.”

En verder: “Ik heb beslist voluit te gaan voor het burgemeesterschap van Kortrijk.”
Nog een beetje verder, naar aanleiding van zijn mandaat als Vlaams volksvertegenwoordiger lezen we: “Ik zit dus in het Vlaams parlement meer als burgemeester dan als justitiespecialist. Wat niet belet dat ik volgend jaar een plaats in de Kamer ambieer, want ik heb er toch betere momenten meegemaakt dan in het Vlaams parlement.”

P.S.
Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen heeft onze burgemeester ook gezegd dat hij voluit zou gaan voor onze stad. Maar omwille van zijn vele werk als CVP-voorzitter liet hij zich vervangen door schepen Frans Destoop. Stefaan De Clerck kwam terug in functie in mei 2003. Vandaar dat er in de Stad gedurende de eerste helft van de legislatuur zeer weinig is gebeurd.
Raadslid Lieve Vanhoutte (NV-A, en nu lid van de CD&V-fractie) nam hem dat uiterst kwalijk. Zij had er bijna een proces voor over.