Méér zelfs, onze kersverse schepen van cultuur Félix De Clerck (zoon van) gaat er trots op dat burgers (buiten de gemeenteraad om) tot dit soort politieke actie overgaan.
JEUNISME !
Beste lezer, graag wat uitleg zeker?
Lees veder.
Het zogenaamd “Kortrijks Kunstenoverleg” (een schimmige organisatie) heeft – hoogst waarschijnlijk onder impuls van Buda-Kunstencentrum – een uniek, en wel heel drastisch middel bedacht om ‘de Gaza-gruwel’ onder de aandacht te brengen van de Kortrijkse publieke opinie. Het bekende symbolische protest van de rode lijn om solidariteit te betuigen met Palestina werd letterlijk in de verf gezet.
Tot stomme verbazing van de Kortrijkzanen brachten leden van plaatselijke cultuurorganisaties vanaf zowat midden juni een beetje overal in het centrum van de stad kilometerslange rode verfstrepen aan op openbaar domein: voetpaden en soms ook straten.
Die actie (nog altijd door weinig Kortrijkzanen begrepen) is sinds 27 juni “afgerond” maar ondanks een aantal recente onweders blijven de verfsporen nog steeds hardnekkig zichtbaar. Vanzelf zullen ze niet verdwijnen.
Tja, u begrijpt dat een interpellatie over dat gebruik van openbaar domein niet kon uitblijven.
Gemeenteraad van gisteren 7 juli (20u40 – 20u49)
N-VA-fractieleider Philippe Dejaegher (géén oppositie!) neemt het woord.
Laat daar geen twijfel over bestaan, ook hij is geschokt door “de schrijnende en mensonwaardige levensomstandigheden van de noodlijdende bevolking in Gaza”. (Philippe is arts.)
Maar hij betwijfelt of het brengen van een boodschap middels het beschilderen van openbaar domein een goed idee is, – al was het maar omdat zoiets kan dienen als precedent van andere actievoerders.
Hij heeft drie vragen. (Nogmaals: de N-VA heeft een schepenambt in de heersende coalitie.)
1. Is er vooraf toestemming gevraagd om de voetpaden te beschilderen?
– Antwoord van schepen De Clerck: Neen. Ook geen overleg.
2. Wat is de huidige regelgeving wat betreft het beschilderen van openbaar domein en voetpaden in het bijzonder?
– Antwoord van schepen De Clerck: (nihil – géén antwoord.)
3. Is men van plan van de rode lijnen op termijn te verwijderen, en wie zal opdraaien voor de kosten?
– Antwoord van schepen De Clerck: de organisatoren van het “Kunstenoverleg” zullen dat doen met gebruik van een hogedrukreiniger. Midden augustus ! (Zij excuseren zich ervoor dat er niet overal met krijtstrepen is gewerkt, wat wel de bedoeling was.)
Maar schepen De Clerck kon het niet laten om zijn appreciatie uit te spreken over het gebeuren. (Het is onduidelijk of hij hiermee de tolk was van heel het College van Burgemeester en Schepenen.)
Félix gaat er trots op dat zo’n acties kunnen gebeuren. Los van wat gedaan wordt in de gemeenteraad. Mooi dat burgers politieke acties ondernemen, ons bewust maken van van de gruwelijkheden in Gaza. Het is goed dat het middenveld zijn verantwoordelijkheid neemt.
(…)
Burgers mogen dat.
Bravo voor de organisatie !
Het applaus als reactie op deze commentaar van onze Félix is zéér, zéér karig. Slechts enkele (vier?) raadsleden (van Vooruit) krijgen de handen op elkaar. Groen niet. Team Burgemeester en zelfs de CD&V niet.
Ons positief voorstel.
Nu dat allemaal mag, stellen we voor dat ter gelegenheid van 11 juli, de Vlaamse feestdag, op het voetpad net voor het stadhuis een leuze wordt geschilderd:
” Voor vrijheid en recht, ongeknecht,
onverveerd voor outer en heerd.”
(Trouwens ook toepasselijk op ‘de Palestijnse kwestie’.)