Huidige houding van de fracties t.o.v. het woonproject in het Begijhofpark (3)

Nu het huidige College op 24 juni definitief heeft beslist om dat omstreden  woonproject op een stuk van de voormalige site van Sint-Vincentius in het Begijnhofpark te schrappen (de dading alleen al kost ons 900.000 euro) doen alle partijen (fracties) hun best om te doen alsof zij daar hun steentje hebben toe bijgedragen.
Tenenkrullend is dat.

Ten overvloede (en tevergeefs) willen we hier – voor de geschiedenis – nogmaals herhalen en benadrukken dat er in de periode tussen de “principenota” van het CBS ( 12 Juli 2022) – waarbij besloten werd om daar een bouwprogramma te ontwikkelen – en de  gunning van het ontwerp  van de 29 woonunits door GML Estate (CBS van 32 september 2024) van geen kanten enig protest is gekomen.
Niet van de publieke opinie, niet van de Adviesraad van Bouwkundig Erfgoed Kortrijk  (ABEKO een SOS Patrimonium deden het zelfs voorkomen alsof men nergens van wist).  Zelfs niet van de oppositie in de  gemeenteraad.
Die hele gemeenteraad heeft al die tijd  zonder een kik te geven niet alleen alle CBS-besluiten over de materie zomaar laten passeren maar ook unaniem zowel de selectiefase (12 juni 2023) als de offertefase (11 december 2023)  van het verkoopdossier goedgekeurd.
In die laatstgenoemde GR heeft – zoals hier al verteld –  de CD&V-fractieleider Hannelore Vanhoenacker wel wat gemopperd over een mogelijk ontbrekend advies in het dossier, maar dat was voor de vorm. Hannelore besloot zelfs haar korte (en warrige) tussenkomst met de hoop uit te spreken dat het een mooi ontwerp mocht worden.

—–

Maar nu weet u nog altijd niet hoe de partijen (fracties) zich tot het ontwerp hebben verhouden sinds er een nieuwe vierpartijen-coalitie aan de macht is: een verzameling van Team Burgemeester, de Stadslijst (CV&V), de N-VA en Vooruit. Met onze Ruthie als burgemeester.
Wel, men is  – politiek bekeken – pas ergens in de maand maart van dit jaar wakker geschoten.

Gemeenteraad van 17 maart 2025 (20u04 – 20u20)

1. Interpellatie van Marleen Dierickx (Groen)
Al meteen zeggen dat zij absoluut niet gekant is (was) tegen het project.
Zij wou alleen maar aandringen op wat ‘grondige’ aanpassingen ervan. En bewees al meteen het dossier niet te kennen. Zo wil zij dat het project “bescheiden” blijft tegenover de omringende historische gebouwen. (Net op dat punt is de jury heel lovend geweest.)
Verder vindt zij dat er geen individuele tuintjes mogen komen bij de woonunits. (Die waren niet voorzien!) En tenslotte is Marleen van oordeel dat de toekomstige bewoners geen ondergrondse parkeermogelijkheden mogen krijgen. Moeten zich maar redden met “deelmobiliteit”.  Want parkeermogelijkheden trekken auto’s aan in de binnenstad.
Passons !!

2. Interpellatie van Nysa Vandersteene (Vlaams Belang)
Naar aanleiding van protest en bezwaren tegen het project vanwege ABEKO (Nicole Pannier) en SOS Partrimonium  (Ignace Van Canneyt) heeft Nysa enkele vragen. Wat vindt het bestuur van deze bezwaarschriften? Is men bereid om de plannen  te herzien?
Repliek van schepen Maddens.
Aan de hand van lichtbeelden schets hij de geschiedenis van het dossier en wijst er fijntjes op dat de gemeenteraad altijd al de plannen unaniem heeft goedgekeurd. We hebben nog ‘park’ bijgewonnen in vergelijking met vroeger. De afstand tussen de kerk en het woonproject is breder dan voorheen. Laat de procedure maar zijn gang gaan.  Het CBS zal oordelen binnen het voorziene tijdbestek, op grond van de  geëiste randvoorwaarden in het bestek. (Die waren volgens de jury gevolgd.)
Repliek van fractieleider Philippe De Jaegher (N-VA).
In zijn eigen kenmerkende zoetsappige stijl pleit hij voor een open en serene dialoog. (Noteer dus:  ook de N-VA formuleerde op dat moment geen objecties. )

Gemeenteraad van 22 april 2025 (20u29 – 20u39)
Voorstel van beslissing!  Carmen Ryheul (Vlaams Belang) wil een “grondige heroverweging” van het woonproject. (Minstens de ‘zichtlijnen’ in het park moeten bewaard.) Zij stelt tegelijk nog wat vragen.  Heeft het CBS gezocht naar alternatieve scenario’s? Waar blijft het (beloofd)  publiek debat over de zaak? Hoe staat het met de bezwaarschriften?
Bij de stemming is er een onthouding van de twee Groene raadsleden. (Maar niemand vraagt het woord.)
Repliek schepen Maddens.
Hij kan kort zijn. Alles is ai gezegd. Het CBS heeft nog tot half juli de tijd om op grond van alle mogelijke afwegingen een goede beslissing te nemen. (Niemand vraagt het woord.)
De meerderheid (32 stemmen) is tegen het voortel.

Gemeenteraad van 19 mei 2025 (20u30 – 20u38)
Voorstel van beslissing. Ditmaal vraagt Carmen Ryheul (VB) regelrecht om een publiek participatie-moment over het bouwproject.
(Schepen Maddens is verontschuldigd en burgemeester Vandenberghe antwoordt in zijn plaats.)
Ruthie is kwaad. Altijd diezelfde vragen. Nu al voor de derde maal! Moet zij daar nu nog een keer op antwoorden? (Er is nooit op geantwoord.)
Het CBS heeft nog tot 15 juli de tijd om een oordeel te vellen over de omgevingsvergunning. We nemen de tijd die nodig is. Als het nodig is vinden we nog wel ruimte voor een vergadering. Maar het is niet aan het VB om onze agenda te bepalen.
De meerderheid (31) stemt tegen het voorstel tot het houden van een publieke consultatie !

BESLUIT
Dit jaar, in de huidige lopende bestuursperiode, heeft enkel het Vlaams Belang tekenen gegeven van enig  politiek weerwerk tegen het woonproject.

P.S.
Op het gepaste moment heeft onze gemeenteraadwatcher het bestuur van ABEKO gevraagd om een afschrift van hun bezwaarschrift. Niet gekregen. Wat een stelletje dikke nekken zijn me dat !