Over de netto-kosten voor de bescherming van zwaluwnesten en buurtwerk

De bescherming van de zwaluwnesten kost de stad eigenlijk niets. We krijgen er namelijk een subsidie van 2.500 euro voor en geraken dit geld niet kwijt.
Voor de organisatie en ondersteuning van “evenementen” (zonder “Kortrijk Bruist”!) geeft de stad netto 1.044.731 euro uit. Dit is 14 euro per kop. Vandaar dat het iedere Kortrijkzaan is geraden om aan die evenementen deel te nemen. Afwezigen zijn namelijk het slachtoffer van een verborgen en persoonlijk misschien van een geenszins gewild solidariteitsmechanisme.
Aan drugspreventie besteedt de stad (dat zijn wij) zowat 17.000 euro bruto, maar netto is dit herleid tot 9.000 euro.
Personeel en werkingskosten van de brandweer kosten ons netto 3.398.681 euro.
Enzovoort.

Al dit soort zaken kan iedereen gemakkelijk te weten komen.
De dienst “stadsfinanciën” heeft bij de behandeling van de begroting 2005 een bijzonder interessant werkdocument aan de gemeenteraad overhandigd. De burgemeester gaat er terecht fier over. Het document is jammer genoeg onopgemerkt gebleven in de media. In de Stadskrant
was hierover ook niets te vinden. (Dat is een traditie. Als het aldaar dan toch één keer om stadsfinanciën gaat, heeft men enkel oog voor – soms schijnbare – belastingverminderingen.
Niet voor verhogingen of nieuwe belastingen.)

Waarover hebben wij het?
Voor het eerst in de geschiedenis heeft de stadsadministratie een poging ondernomen om voor de gewone dienst per directie een opsomming te geven van de gedane activiteiten met daarbij telkens de corresponderende uitgaven en eventueel bekomen ontvangsten.
Vroeger moest een beetje vlijtig raadslid dat allemaal zelf opzoeken. En technisch gezien kon dit
soms niet aan de hand van de begroting.

Goed verstaan: het document geeft dus enkel de netto-kost voor het personeel en de technische en andere werkingskosten van de diverse directies. Het gaat hoegenaamd NIET over investeringen. Dat is “buitengewone dienst”.

Het is een boek van 114 bladzijden geworden.
Een kleine greep daaruit.
De bibliotheekwerking zal dit jaar netto 1.185.588 euro kosten. (Er zijn bijna evenveel ontvangsten.)
“Buda-kunsteneiland” mag 50.000 euro verwachten, maar dit zou alweer als een
pre-financiering te beschouwen zijn in afwachting van weer nieuwe subsidies.
Globaal geven we aan de dienst cultuur netto 6,2 miljoen. (Sculpturen in de stad: 10.000 euro. Guldensporenviering: 51.773 euro.)

De “kabinetten” van het College kosten netto 1,2 miljoen.
Maar dit cijfer is toch wel zeer misleidend. In het bedrag steken ook pensioenbijdragen voor het Schepencollege, plus toelagen aan de politieke fracties in de gemeenteraad, en eigenaardig genoeg ook het project Imago (189.000 euro) ! De bruto-loonkost van het personeel in de kabinetten is zowat 600.000 euro. (Daar staan wel geen ontvangsten tegenover. Of toch?)

Verder.
Kortrijk zal aan twee medewerkers van het Ondernemerscentrum (in feite Syntra West) elk 10.000 euro geven.
Ophaling huisvuil: 2,2 miljoen. Heel de dienst milieu kost 7,4 miljoen. Bruto: 11,2 miljoen.
Zoals afgesproken: zonder investeringen. (En maar blijven sorteren. Potje hier, ander potje daar. En vulkanen maar spuwen.)
De werkingskosten voor de alternatieve onkruidbestrijding door “Kruid en Blad”: 125.000 euro ! Stad zal voor 1,3 miljoen huisvuil- en andere zakken verkopen. De inkoopprijs voor al die zakken is 135.000 euro.
Aan onderwijs geven we bruto 3,3 miljoen, maar daar zijn zoveel subsidies van de hogere overheid voor (wedden) dat het netto-bedrag slechts zowat 800.000 euro wordt.
De externe betrekkingen (de fameuze jumelages met bijvoorbeeld Tasjkent) eisen bijna 400.000 euro op.
Voor de sport geven we 5,1 miljoen uit, maar er zijn ook ontvangsten voor 1,3 miljoen.
Het zwembad aan de Abdijkaai kost netto toch niet erg veel in vergelijking met de andere: 272.412 euro. Jaarlijkse herinzaai voetbalvelden: 43.800 euro.

Woont u in de wijk “Lange Munte”? Het buurtwerk aldaar vraagt u en andere Kortrijkzanen netto 16.000 euro. (De Venning slechts ca. 5000 euro.)

Zo.
Nu weet u bijna alles.
Nog meer weten? Dan vraagt u in het stadhuis om het boek “Overzicht activiteiten opgenomen in de begroting 2005”.
Spannend als een thriller.
U betaalt daar gewoon wat onkosten voor. Maar te vrezen valt dat de oplage voor geïnteresseerde Kortrijkzanen onvoldoende hoog is. Balie-medewerkers bij het onthaal zullen hun ogen niet geloven als daar een rij wachtenden staat. En als er veel kopers zijn moet er een begrotingswijziging komen…