Lendelede “verkoopt” nu ook zijn riolen. Binnenlands wel te verstaan. Aan Infrax, of WVEM, ‘t is voor iedereen nog onduidelijk.
Kortrijks stadsbestuur heeft indertijd ook eens gelijkaardige transactie zeer concreet op touw gezet. Met Amerikaanse banken dan – maar het is er na al die jaren niet meer van gekomen. In de voorbereiding ervan werden alweer grotesk hoge studiekosten nutteloos gespendeerd, bij lokale huisadvocaten en internationale advocatenkantoren. Consulten. Studiebureaus van Leiedal en de VVSG waren hiermee ook druk in de weer. Deden ook hun duit in het zakje.
Niemand hoort er nog van, over de ‘verkoop’ (concessie) van onze riolen. Niemand vraagt nog naar de stand van zaken.
Onze gemeenteraad heeft destijds al dat spel goedgekeurd, maar achteraf nooit nog naar gevraagd hoe het ermee zat. Uit het oog is uit het verstand.
Het project is in onze gemeente oorverdovend stilzwijgend afgevoerd, en niemand praat er nog over. Het ging over een uitermate spitsvondige juridisch-fiscale constructie, een fiscale spitstechnologie die bij analytische moraalridders uit de NPC veel bezwaren opriepen, aangezien het leek of de beoogde belastingontwijking en allerhande gefoefel net door onpartijdige overheden werden uitgevonden.
Neen, neen, wel door gesofistikeerde advocatenbureaus van Amerikaanse en andere banken die middels roadshows (met lichtbeelden) over bijna de gehele wereld (ik overdrijf niet) het ambtenarenkorps van gemeenten uit diverse Europese en andere landen gingen charmeren. Verleiden. (Het is hier en daar helemaal gelukt.)
GEEF ONS UW RIOLEN, zeiden de bubbelbanken. Dan geven wij u veel geld terug en wij zorgen meteen voor alles. Onderhoud en exploitatie. Alles. Ook gegevens over de kostprijsberekening voor de consument.
Het mislukken van het project (een intentie) in de Kortrijkse en bij sommige andere Vlaamse gemeenten om het rioolstelsel te leasen aan Amerikaanse banken heeft overigens niets te maken met eventuele gewetensbezwaren bij de ambtenaren of beleidsvoerders. Soms was men gewoon te laat, of ontbrak de nodige kennis en bestuurskracht. Of de schepenen verstonden het niet. Over Vlaamse gemeenten die CBL wel hebben toegepast is nergens een evaluatie te vinden.
Maar nu zijn er al enkele van die kleine gemeenten in onze streek die een nieuwe truuk hebben bedacht, om hun riolen te gelde te maken.
Onderschat die deugnieten niet. Het zijn boeren.
Als Kortrijkse bestuurders niet oppassen vallen we weer uit de boot.
Wat er gaande is vertellen we tijdens de paasvakantie, als iedereen weg is.
In afwachting hebben onze raadsleden nu wel de tijd om een keer aan het College te vragen wat destijds het project “cross border lease” (CBL) van de riolen heeft gekost, opgeleverd, en wat de eventueel nieuwe intenties (plannen) zijn om inzake stadsfinanciën (belastingen) niet toenemend gebukt te gaan onder de steeds groenende milieu-eisen over waterzuivering.
P.S.
Naar verluidt kuist de Groendienst in Marke dagelijks al zijn machinerie en vuilniswagens met leidingwater.
Dit is nu een tip voor de lokale onderzoeksjournalisten.
Is dit waar? Waarheidsgetrouw? Juist? Authentiek ? Dubbel gecheckt? Zijn getuigen betrouwbaar? HEBBEN ZIJ ER EEN BELANG BIJ? En om hoeveel kubiek gaat het? Binnen welke tijdspanne ? Statistieken ! Foto’s ! Waar gaat dit gescheiden vuil water naartoe ? Foto van de riolen. Kuisen ambtenaren thuis hun botten af of niet ? En waarom wel of niet? Wat denken de lezers daarvan ?
Vraag (opiniepeiling) op deze blog:
Kan de Groendienst gebruik maken van CBL bij leidingswater?
0 Jaaah
0 Neen (nooit niet)
0 Weet niet
0 Kan niet lezen
0 Als het past
0 Weet nog niet