De live chat sessie met burgemeester en schepen van economie is uitgedraaid op een totale ramp

Dat het erg zou worden was te voorspellen, voor wie het internet kent. Het wereldje van de chatters. Maar: ZO ERG ?
Het was nochtans een schoon en geheel nieuw initiatief. Bij mijn weten in geen stad of gemeente nog nergens geprobeerd.

U WIST HET TOCH?
Naar aanleiding van een stuk in de Stadskrant van deze maand over DE ECONOMIE IN KORTRIJK (er is ook een andere) kregen burgers vandaag 7 december de gelegenheid om tussen 18u30 en 19u30 on line te babbelen met Kortrijks burgemeester Stef plus Jean, de schepen van economie. Uniek.
Wat we op de Kortrijkse website hierbij live te lezen kregen tart alle verbeelding. Je moest erbij geweest zijn.
Begrippen als kaka en pipi waren niet uit de lucht.
Wat bekend staat als directe democratie ! Open debat. Nieuwe politieke cultuur (NPC). Referenda. Ieder zijn mening. Recht op vrije meningsuiting. Eigen domheid eerst. De grootste onnozelheden eerst.

Onze twee bewindslieden zijn het ten andere (uit plaatsvervangende schaamte?) voortijdig afgetrapt. Schepen Jean de Bethune haakte af om 19u20. Burgemeester Stefaan De Clerck verliet de sessie om 19u23, en keerde nog even terug om te zien dat het niet goed was. En hij was nochtans in vorm.
Ergens moet er op internet ooit eens een uitgetikte versie verschijnen van deze sessie. Zodat we een aantal van de deelnemers daadwerkelijk kunnen opsporen en ze van achter hun PC door mannen in witte kielen per ambulance kunnen laten wegslepen om ze op te sluiten in de isoleerkamer van onze plaatselijke psychiatrische instelling aan het Groeningemonument.
Het is heel, heel erg, hoe het gesteld is met onze kiezers. Ze weten nergens van.
Gedaan met de stemplicht! Weg met burgerparticipatie!

MAAR?
HOEVEEL VERKOZENEN RAADSLEDEN ZOUDEN DIT DEBAT GEVOLGD HEBBEN? OF SCHEPENEN ?

*****
Het begon nochtans tamelijk veel belovend, alhoewel de opduikende gekozen schuilnamen al enige argwaan konden opwekken. LovelyO, Azertyke, Kraakje, Zotkontje, Belle58.
Er kwamen aanvankelijk bij de opening van de sessie toch wat serieuze vragen.
Bijvoorbeeld over het megawinkelcomplex in hartje kortijk wilde alias teleromeo weten of er studies uitwijzen hoe bestaande zaken in de buurt met de komst van het complex daar zouden kunnen wel bijvaren. Burgemeester verwees in zijn antwoord naar géén studies. (Wees maar zeker van dat ze bestaan.) Wel naar het op te richten handelsdistrict waarbij aan gezamenlijke promotie zal worden gedaan. (Stef is verkeerd als hij zegt dat handelsdistricten (BID’s) van Engelse oorsprong zijn.).
Maar in verband met Sint-Janspoort vertelde de burgemeester iets opzienbarends. Er komen zowat 600 jobs, en die mensen zullen opgeleid worden (“cursussen krijgen”) van Stad ! Dat is een politiek verbijsterende boodschap. Een openbaar bestuur dat zal cursussen geven voor een specifiek privé-bedrijf. En staat dit wel in de samenwerkingsovereenkomst tussen Stad en de NV Sint-Janspoort?

Ene johan wou weten hoe het loopt met de nieuwe industriezone. Schepen de Bethune was even verstrooid en wou eerst weten om welke industriezone het ging, en gaf vervolgens een volstrekt nietszeggend antwoord.
(Bij zo’n live experiment zouden bewindslieden zich best laten bijstaan door ambtenaren, met een oortje. Net als coureurs.)

De chatsessie is mede beginnen mislopen door het feit dat zowel de burgemeester als de schepen algauw een badinerende toon aansloegen, en ingingen op niet terzake doende opmerkingen en vragen. Bijvoorbeeld over toprestaurants in Kortrijk en omliggende. (Burgemeester noemt ze op.)

Iemand wou weten hoe men aan een job kan geraken op het kabinet van de burgemeester. Antwoord van Stef:” Wend u tot het kasteel van Marke.” (Dat is het hoofdkwartier van schepen de Bethune.) Poets wederom poets. Toen er zich iemand over bekloeg dat men met een simpel A2-diploma nog moeilijk werk vindt, achtte Jean het nodig om heel olijk te zeggen dat er nog plaats was op het kabinet van de burgemeester.
Teleromea vroeg wanneer de windmolens op het industrieterrein zouden beginnen draaien. Stef: “In 2009, als het waait tenminste.”
Zo lokt men het uit, natuurlijk.

Ene Sylvie stalkt bestuurders nu electronisch

Door de opkomst in de “kamer” van ene Sylvie werden de dialogen helemaal te gortig. Een bijzonder agressief wijf dat maar bleef zeuren over haar persoonlijke problemen. Zij is blijkbaar ergens uit het huis gezet en heeft een moeilijke dochter. Begon met te vragen of de burgemeester een bril droeg. Ze zou hem vinden.
Het hek was van de dam. Er ontspinnen zich onderlinge fabuleuze dialogen. Geheel niet briljant verwoord.
Het chattaaltje, inclusief fonetische spelling.

Ene Polle probeerde rond 19u17 tot tweemaal toe nog om het tij te doen keren. “Zijn er hier nog vragen over economie mogelijk?” “Kan er iemand nog een interessante vraag stellen?”
Ook de burgemeester slaakt nog een identieke wanhoopskreet, maar voegt er dan weer iets aan toe dat leidt tot hilariteit: Hij verlaat de chatsessie, want moet gaan babysitten. Schepen Jean heeft dan al afgehaakt.
Sylvie komt nog even om de hoek maar zwijgt. Assepoes ook om te melden dat ze niets te zeggen heeft. Ze is weer foetsie.
De ene na de andere interlocuteur verdwijnt uit kamer#stadkortrijk.
Een laatste zucht van alias anarchie: “Euhm…”

Geen nawoordje van de burgemeester.

Noot van de redactie.
In bovenstaand verslagje zijn de schabouwelijke uitlatingen weggelaten. De redactie was professioneel te verbouwereerd om ze te noteren.

******
Mijn geloof in de directe democratie, burgerparticipatie heeft weerom een geweldige deuk gekregen.
Als er nog een keer zo’n sessie plaatsgrijpt zal men alleszins schuilnamen moeten verbieden. Deelnemers moeten zich kenbaar maken en met alle mogelijke identiteitsgegevens op voorhand inschrijven.
En wie gek doet vliegt eruit.