EXterieur ’09: tuinen voor de Stad

“Ieder mensch is een hovenier”
(Martinus Nijhoff)

Vanaf mei volgend jaar zullen er in stad 10 tijdelijke tuinen te zien zijn.
Op de parking van Belgacom, het Overbekeplein, het Boerenhol, in de buurt van de Tekenacademie, de Budatoren, de Diksmuidsekaai, de Proosdijstraat. Aan het Broelmuseum zal waarschijnlijk een permanente tuin worden aangelegd. Hiermee komt het stokoude project van de “Secret Gardens” op Buda-eiland enigszins tot leven.

Het idee komt van Paul Geerts, een voormalige studiegenoot van de burgemeester, dus jurist van opleiding maar in de praktijk een gepassioneerd tuinbouwer. Publiceerde ook een bloemlezing van tuingedichten. (Met “De pruimelaar” van André Demedts.) Een boek over merkwaardige bomen in België. Is desgewenst reisleider om tuinen in Parijs of Berlijn te bezichtigen.

Voor de uitwerking van de creaties worden 5 Belgische en 5 buitenlandse ontwerpers aangezocht. Uit Kortrijk: Denis Dujardin. (Denis Vandetuin.)

Jammer dat Arno Baan er niet bij is. Dat is een leerling van hippiekunstenaar Robert Jasper Grootveld die al in de jaren ’70 het bijzonder drijfvermogen van piepschuim ontdekte. Vandaar dat er in Amsterdam drijvende tuinen te zien zijn.
Nog deze zomer kwam er aldaar ook een drijvend vlot binnenzeilen. Een heuse boot, “De Oceaan”, met appelboom, hazelaar, bramen, bessen, aardbeien, kiwi’s, valeriaan, bamboestokken. Cannabisplantjes ook?

Het geraamd budget voor het gehele project (een biënnale?) bedraagt 600.000 euro.
Op de begroting van dit jaar is 100.000 euro voorzien.
Maar er is dus meer geld nodig. Voor de aanleg en het onderhoud van de tuinen (150.000), het off-programma (100.000), promotie en publiciteit (150.000), personeelskost (125.000), werkingskosten (75.000 euro).
Men hoopt op financiering uit Europa (“Creative Regions”), andere overheden en sponsors.
Jantje zag wel eens pruimen hangen.

Nog een voorstel.
Maak ook een publieke tuin van het stuk grond op de parking Dam die onze burgemeester al sinds vele jaren in “precair gebruik” heeft.
Laat daar dan nog een drijvende tuin voorbijvaren met plastic bloemen en planten en fauna (hemelbeestkes en coloradokevers).
Maak in een voortuin in de Wolvendreef een aanklacht tegen voortuintjes met kabouters.
Stad Kortrijk mag best wat plezanter.