As-salamu alaykum YAHYA ABDALLAH AL MOUALLIMI

Allâhu akbar !
Morgen 19 februari arriveert de ambassadeur van Saoudi-Arabië in het Kortrijkse stadhuis. Met zijn harem, verkleed in burgerwachten.

(Christenhonden met hun rode kruisen kennen goed dat land. De bakermat van de islam.)

Abdallah Y. Al Mouallimi zal omstreeks 9u45 op de pui de verzamelde menigte van streng orthodoxe moslims toespreken en wat aalmoezen uitdelen. Gratis tickets voor de Hadj.
Minstens één lid van het schepencollege zal Zijne Excellentie een hartig woordje toespreken en een relatiegeschenk van Stad overhandigen. (De drie vrouwelijke schepenen worden gedurende het blitzbezoek opgesloten in de Raadskelder.)
Is dienstdoend burgemeester Lieven Lybeer nu wat standaard-Arabische woordjes aan het instuderen? Of houdt hij het bij zijn steenkool-engels? Of neemt de enig echte, ware burgemeester Stefaan De Clerck de honneurs waar?

Het wordt geen gemakkelijk welkomstwoord, als men beleefd wil blijven.
In Saudi-Arabië haalt het staatshoofd – hier vertegenwoordigd door Abdullah – gemakkelijk een gemiddelde van twee excecuties per week. Volgens mensenrechtenorganisaties zijn vooral vreemdelingen het slachtoffer van straffe uitspraken. Arbeidsimmigranten, vooral uit Afrika en Azië.

Vandaar dat Abdallah het opportuun vindt om op te treden als gastspreker op een seminarie getiteld “Zaken doen met en in Saoedi-Arabië”.
Dat seminarie (met walking lunch) gaat door in een Barco-vestiging op grondgebied Kuurne. De organisatie ligt in handen van VOKA Kvk-West-Vlaanderen en Flanders Tradelinck. Begin om 10 uur. Optreden van de ambassadeur voorzien om 12u30. Conclusies om 14u15.
Tussendoor komt er minstens één politicus aan het woord: onze gouverneur Paul Breyne. Hij zal het hebben over de Europees joods-christelijke waarden in het zakenleven, zoals die ook ‘van toepassinge’ zijn in het publieke leven.
Zal onze minister van Ondernemen Vincent van Quickenborne deelnemen aan de ‘panel discussion”? Daar wordt dan de hamvraag gesteld: hoe het is om zaken te doen met/in Saoedi-Arabië. Intervenieert schepen van middenstand Jean de Bethune (voorzitter van de provincieraad) hierbij nog even?

Voka-leden betalen een deelnameprijs van 90 euro. Anderen 150 euro, excl. fee BTW.
Maar men kan in aanmerking komen voor een subsidie. Politici mogen ongetwijfeld gratis binnen of kunnen de kosten declareren bij hun administratie.

Burgemeester Lieven Lybeer is nu ook bevoegd voor de dienst protocol.
Lieven, maak nu een keer geen grapjes. Het woord ‘alcohol’ is wel van Arabische oorsprong, maar op de receptie in het stadhuis volkomen haram hoor. Vraag bij de toast met glaasje thee aan de ambassadeur om een jumelage Kortrijk-Mekka.

Salam !