NoA mag euroshop omtoveren tot nieuw Vlasmuseum

Overmorgen zaterdag zullen de leden van de Raad van Bestuur van de Kortrijkse Musea via de perse (die van de dode bomen) vernemen welk architectenteam het voormalige pakhuis (de Euroshop) aan de Noordstraat mag transformeren tot Vlasmuseum.
Het is dus NoAarchitectenbureau uit Brussel nu, hetzelfde bureau dat indertijd het KBC-gebouw uit de Leiestraat mocht omtoveren tot stadhuis. Daar jaren nadien en tot op heden nog veel geld aan verdient. (Nu nog, maar deze krant Kortrijkwatcher is hieromtrent niet zeker. En zonder tegenspraak moet je daar niet veel over beweren.)

Gisteren, woensdag, kwamen de Raad van Bestuur en de Algemene Vergadering van de gemeentelijke VZW Kortrijkse Musea bijeen.
De voorzitter van de Raad (schepen van cultuur Christine Depuydt) noch de conservator van het Vlasmuseum (Lies Buyse) wilden vertellen wie de opdracht tot transformatie van de oude Euroshop had gekregen. Want, de pers krijgt morgen, vrijdag, de eer om dit officieel te vernemen.
Niet mogelijk zegt u ? Dat bestuurders dit soort beslissingen over hun eigenste gebouw pas NA voorlichting van de pers mogen weten?? Wel mogelijk! Dit is Kortrijk.

De gunning van “de studieopdracht voor architectuur en scenografie met leiding, coördinatie en toezicht” is al gebeurd op het schepencollege van 30 maart. Er waren oorspronkelijk niet minder dan 24 kandidaten. Later herleid tot 5 en uiteindelijk kwamen er 4 offertes binnen. (Bestuurders van de Musea vernemen dit hier nu, als ze KW lezen.)
De papieren pers zal morgen vernemen dat NoA de opdracht wil vervullen voor een ereloon van 11 procent, voor een totaal bedrag van 185.000 euro inclusief BTW. Voor de scenografie werkt het bureau samen met Madoc uit Gent. Ook een dure vogel.

De papieren perse zal morgen meer te weten komen over de visie en het concept dat NoA wil hanteren. Welnu, pers en bestuurders van de Musea, daar kun je al sinds enkele dagen iets over lezen op de website van het geselecteerde architectenbureau. Zelfs enkele weken geleden al, maar toen nog met de mededeling bij het voorgestelde project dat er nog niets was beslist…

Beste bestuurders van de VZW Musea.
Uit de website van NoA kunt u nog leren dat er een budget van 3,6 miljoen euro is voorzien voor de transformatie, excl. erelonen en BTW. Dat wist u niet hé? U ziet er zelfs een foto van het door NoA getransformeerde gebouw. Er komt een gouden loods op het dak! Dit moet u aanzien “als een knipoog naar de Leie”, die ooit de gouden rivier werd genoemd. Ingenieus concept is dat hoor, zeker een uitvinding van de scenografen.

Beste bestuurders van de vzw.
Er zijn museale ruimtes voorzien. Natuurlijk. Maar ook ateliers, interactieve labs, educatieve ruimtes, een kenniscentrum, een bistro, een museumshop en open depots. Terrassen? Parkings?

Beste bestuurders van de vzw.
Herinnert u zich nog dat de renovatie van het oude Vlasmuseum veel te veel zou kosten? 1,7 miljoen. Die te hoge prijs was een argument voor delocalisatie. Nu heeft men het al over 3,6 miljoen zonder erelonen en BTW. Zonder de vele andere kosten. We gaan naar de vier miljoen, dat is zeker. Tel daar dan nog de erfpacht van 2 miljoen bij. Is: 6 miljoen euro.
En herinnert u zich nog dat we in maart vorig jaar volkomen uit de lucht vielen toen we plots mochten horen dat we zouden verhuizen? Toen was dat één dag voor de pers werd ingelicht. En weet u nog dat we ons een maand of zo tevoren nog hadden gebogen over de plannen tot renovatie van het bestaande Vlasmuseum op de bestaande locatie?

Beste bestuurders van het Vlasmuseum.
Het oude museum is geschat op 1 miljoen euro. Er komt geen openbare verkoop, wat nochtans de regel is bij vervreemding van stadseigendom. Een mogelijke kandidaat is al uitgeschakeld: de OCMW-buur (woonzorgcentrum Lichtendal). Blijft over: de Katho. Het feit dat men mededinging van meerdere kandidaten uitschakelt door een onderhandse verkoop te organiseren zal men motiveren door te zeggen dat het algemeen belang primeert.

P.S.
De persconferentie zal in de krant resulteren in een foto.