Mieck Vos kabinetchef van onze nieuwe burgemeester

Het nieuws is zopas bekend geraakt.
Vincent Van Quickenborne doet hiermee een meesterlijke tactische zet. Mieck Vos was immers tussen 2001 en 2007 alhier in Kortrijk adjunct-stadssecretaris. Zij is dus volkomen op de hoogte van heelwat keukengeheimen uit de administratie en een vorig schepencollege (coalitie met de SP!) en zal uit die periode veel te vertellen hebben aan onze nieuwe burgemeester. Kennisoverdracht.
Bij de Kortrijkse ambtenarij herinnert men zich maar al te goed de naam Vos. “Zij heeft hier nogal wat teweeggebracht,” zo luidt de mare. En jawel, zij was bijvoorbeeld de grondlegger van een heel nieuwe matrix-structuur bij het stadsbestuur. Een organisatievorm die dit jaar trouwens is afgeschaft!…Zij was in Kortrijk ook altijd iemand die vond “dat alles vlugger kon“.

Toen ze in juni 2007 opstapte als adjunct-directeur had zij niet minder dan vijf jobaanbiedingen op zak! Vos is iemand die houdt van “nieuwe uitdagingen”. “Veranderingen van lucht maken mij altijd blij,” zo zegt ze. Haar opeenvolgende werkkringen zijn bijna niet te tellen. In 1990 startte zij als wetenschappelijk medewerker aan het Instituut van de Overheid. Zij was ook assistent bij de Leuvense prof. Dewachter. In 1994 dan werd zij HR-consultant bij het West-Vlaams Instituut voor de Vorming van Overheidspersoneel (WIVO). Rond die tijd oefende ze dezelfde functie uit bij Coopers&Co uit Brussel. Tot eind 2000 was ze afdelingshoofd Personeel bij De Lijn Oost-Vlaanderen. Na haar jaren in Kortrijk stapte Vos over naar private sector als senior manager bij KPMG Adisory (Brussel). Daar hield zij het (geloof ik) twee jaar vol om directeur te worden bij het Centrum Geestelijke Gezondheidszorg Mandel en Leie. En voor zover we weten was Vos tot op heden werkzaam bij de personeelsdienst van de KU Leuven.

Mieck Vos (44?) is afkomstig uit Mechelen maar kwam al een 20-tal jaren geleden naar Kortrijk. Ze is nu getrouwd met voormalig liberaal raadslid Jan Kempinaire.
Zij is Master in de Politieke en Sociale Wetenschappen. Deed een postgraduaat Bedrijfskunde. Is gespecialiseerd in sociaal recht en kwaliteitsmanagement. Is in 2004 genomineerd als overheidsmanager van het jaar. En in 2005 bekroond met een HR-award van ADMB als projectleider van ons nieuwe stadhuis.

Mieck Vos is niet zo vaak te zien bij publieke gelegenheden in Kortrijk.
Dat was ook het geval met de vorige kabinetchef van Stefaan De Clerk. Discretie troef. Maar ten huize van Jan Kempinaire in Avelgem wordt het wel lachen geblazen. (Jan heeft gevoel voor humor en beheerst de kunst van ‘bijtende spot’.)