Komt er nog wat van, van dat lichtplan?

Het nieuwe stadsbestuur ziet zich om budgettaire redenen genoodzaakt om de verlichting van een serie monumenten (gebouwen, parken) bij nachte te doven. Beetje triest nieuws toch, niet? ( Van Kortrijk opnieuw dorp maken?)

Dit alles doet er kortrijkwatcher aan denken dat het vorige bestuur een ongetwijfeld prachtig lichtplan heeft laten opstellen, voor straten en gebouwen (zelfs winkeluitstalramen) van de centrumstad én de deelgemeenten. Enige ambitie kon toen.
De vrees bestaat dat de nieuwe coalitie om redenen van bezuinigingen niets meer zal aanvangen met die lichtstudie. Bijvoorbeeld met de plannen voor de verlichting van de O.L.Vrouwkerk.
Voor de openbare verlichting voorziet het stadsbudget 2013 nu 300.000 euro tegenover 358.000 euro vorig jaar.

De studie heeft nochtans veel geld gekost.
Nog onlangs (eind april) is er een eindafrekening gebeurd. Er is een totale meerkost van 8.627 euro (zonder BTW) of 10.438 euro (met BTW). Ten opzichte van de oorspronkelijke inschrijvingsprijs van 95.000 euro (en dat was toen al de duurste offerte) is dit een prijsstijging van net geen 10 procent zodat de zaak niet meer voor de gemeenteraad moet passeren.
In feite is er nog maar één iets uit dat lichtplan verwezenlijkt: het ‘uitlichten’ van het stadhuis en het belfort sinds september 2012. Bijkomende vergaderingen en werkzaamheden (een proefopstelling) brachten een meerkost mee van 4.958 euro. De lightdesigner (Susanne Antico uit Milaan) bracht 32 uren (vier dagen) in rekening aan 88 euro per uur. De ontwerper (NV Technum uit Gent) deed er 4,5 dag over, dat is 36 uren maal 52 euro. Er was ook een secretariaatsmedewerker nodig: 2 uren maal 47 euro.

Voor de opmaak van de globale lichtstudie bleken ook bijkomende werkzaamheden geboden: voor 3.669 euro.
Het aantal vergaderingen heeft men jammer genoeg te laag ingeschat. Het werden er zeven in plaats van vier. De drie bijkomende vergaderingen duurden wel erg lang. Lightdesigner Susanna Antico rekende daarvoor 30 uren aan. Een ruimtelijke planner 12 uren (aan 74 euro per uur), en de secretaris 3 uren.

Pro memorie. De opmaak van de lichtstudie heeft jaren aangesleept.
De gunning van de opdracht gebeurde in februari 2008. Susanna van Milaan kwam met een eerste globale versie van haar lichtplan op de proppen in november 2011. Dat is bijna vier jaar later. En toen moest er nog iets concreet uitgewerkt voor het “aanstralen” van het stadhuis, het belfort en de O.L.Vrouwkerk.