Een regelrechte innovatie in de aankooppolitiek van stad !

Groot-Kortrijk telt 730 bloembakken (van verschillende types) in de straten en die hebben weer eens potgrond nodig. In totaal 150 m³.
Het moet wel gaan om kwaliteitsvolle potgrond, met basisbemesting en organische materialen zoals kokosvezels en compost. En het turf mag niet gewonnen worden in natuurgebieden, omwille van duurzaamheidsoverwegingen. (Dit maakt dat al dat turf moet aangesleept vanuit verre landen, bijv. de Baltische staten. Milieuvervuiling is het gevolg.)

Het stadsbestuur koos voor de gunning van de aankoop voor een onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking en nodigde hierbij vier firma’s uit. Er liepen twee offertes binnen.
De firma DCM uit Grobbendonk kwam met de laagste prijsbieding: 45,38 euro per m³ (excl. BTW). Totale prijs mét BTW 8.236 euro.
De BVBA Braecke uit Oostrozebeke bood 52,38 euro aan per m³. Totaal mét BTW: 9.548 euro.

Bij een onderhandelingsprocedure moet een overheid niet noodzakelijk de aankoop gunnen aan de laagste inschrijver. Maar de schepen van milieu stond blijkbaar toch wel voor een moeilijke keuze. Immers, twee jaar geleden ging de opdracht naar de firma uit Oostrozebeke en de groendienst was toen heel tevreden over de kwaliteit van de geleverde potgrond.
Het schepencollege heeft dan maar een salomonsoordeel geveld. Een ware innovatie in de aankooppolitiek van ons stadsbestuur.
Beide firma’s mogen elk 75 m³ leveren!