Een kwart miljoen kosten doen voor een stadhuis dat moet afgeschaft??

Tot aan het eind lezen.

Alle Kortrijkzanen herinneren zich nog dat de burgemeester op 25 februari op Radio 1 de wens uitsprak dat Kortrijk in België de eerste stad zou worden zonder stadhuis.
Hij wil het (administratief) stadhuis “afschaffen”.
Fysieke loketten zullen niet meer nodig zijn, zo liet hij nog weten aan WTV.

Geen journalist die hierna op de vraag kwam waarom er dan nog een kwart miljoen (256.396) euro zal besteed worden voor de reorganisatie van onder meer het gelijkvloers in het administratief stadhuis. Waarom zal men de bestaande balies en backoffice toch herinrichten? Waarom wil men de toegangen herorganiseren, de interne bewegwijzering veranderen, een wachtruimte maken?
Allemaal voor een stadhuis dat moet afgeschaft?

Net één maand voor de straffe uitspraak van de burgemeester kreeg het zgn. stadscoalitie-overleg een voorontwerp te zien van werken voor de renovatie van ‘het onthaal’.
De ontwerper ((Cnockaertarchitecture uit Kortrijk) raamt de kosten voor ‘de ruwbouw, afwerking en technieken’ plus die voor ‘schrijnwerk en vast meubilair’ op 163.401 euro (incl. BTW).

Daarnaast zijn er nog bouwkundige aanpassingen gepland.
– Er komt en platformlift (raming: 39.567 euro).
– De vloer wordt vernieuwd (raming: 34.553 euro).
– Er komen automatische schuifdeuren (raming: 18.876 euro).
Totaal : 92.995 euro.

Door de invoering en uitbreiding van het digitale loket meent de burgemeester dat er per jaar 30.000 verplaatsingen kunnen worden vermeden.
Kortrijkwatcher heeft hier al aangetoond dat dit getal onwaarschijnlijk is. Overigens komt er een stadswinkel die nog méér verplaatsingen kan uitlokken. (Raming: 200.000 euro.) Men zal er namelijk documenten en andere producten kunnen afhalen.

Tenslotte nog dit.
Vanaf 2018 zal de werking van het OCMW vermoedelijk geïntegreerd worden in de totale dienstverlening van het stadhuis. Ook dit zal een impact hebben op de “af te schaffen” lokettenzaal…