Gunstig advies voor milieuvergunning van het nieuwe zwembad op Kortrijk Weide

Na zéér veel gedoe mag  de S&R Group N.V (uit Leuven) uiteindelijk het  nieuwe  ontwerp, de bouw evenals  de exploitatie  van het nieuwe zwembadcomplex via publiek-private samenwerking (PPS) op Kortrijk Weide behartigen.
De start van de bouwwerken is voorzien begin 2017, de opening is voor de eindejaarsperiode van 2018.
(PPS wil gewoon zeggen dat we niet weten voor wie het project  financieel goed uitkomt. Voor de burger? Voor Stad?)

De nieuwe inrichting kan beschouwd als een sport- en recreatiecentrum.
Die omvat namelijk niet enkel  een olympisch sportzwembad, maar ook een instructie- en golfslagbad , meerdere kinderbaden (ook voor kleuters, peuters , baby’s),  een wildwaterbaan, een warme lagune,  drie glijbanen, een sauna,  een hamman,  een voetbad, een vuurbad (met ingebouwde zitbanken), drie buitenbaden, waaronder een all-weatherbad, een groot buitenbad en (nog een?) kinderbad,
(Totale oppervlakte van de zwembaden: 1.932 m².)

Verder zal het centrum nog beschikken over uitgebreide kleedruimtes (zowel voor groepen als voor individuele bezoekers),  een grote horecaruimte met zicht op de zwemhallen,  een buitenterras, een polyvalente zaal (met eigen kleedruimtes), kantoren, een vergaderzaal, een terras, een ligweide.
Er komen vier stookinstallaties.  Het hemelwater kan gebruikt voor de schoonmaak van het complex.  Het leidingwater voor het sanitair, de douches, de lavabo’s.

En het grondwater zal aangewend voor de productie van het zwemwater (een debiet van 21.000 m³ per jaar).

Er zullen 35 VTE tewerk gesteld worden. Het zwembad zal 360 dagen/jaar geopend zijn en men verwacht ca. 675.000 tot 700.000 bezoekers per jaar.

Een bouwaanvraag is blijkbaar nog niet ingediend.
Wel een milieuvergunningsaanvraag (klasse 1) bij de provincie.  Bij  het openbaar onderzoek (26 augustus-24 september) zijn geen bezwaren ingediend.
(Geen mens wist daarvan.)

Het schepencollege heeft onlangs een gunstig advies verleend aan de Bestendige Deputatie. Weliswaar met enkele bemerkingen.
– Er moet meer duidelijkheid komen over de opgeslagen hoeveelheid gevaarlijke stoffen. (In totaal 4.930 kg, waarvan 3.100 kg NaOCl.)
– Idem over de hoeveelheid geloosd afvalwater.  (Nu geschat op 25.000 m³ huishoudelijk afvalwater en 21.000 m³ bedrijfsafvalwater per jaar.)