Nieuw openbaar onderzoek rondom Cora-project!

Stad Moeskroen opent een nieuw openbaar onderzoek betreffende de al jarenlang aanslepende plannen van de NV Cora om op het grondgebied van Moeskroen en Estampuis (de site van Queveaucamps) een mega-handelscomplex te bouwen.

De aankondiging daarvan is pas eergisteren bordsgewijs (en nu tweetalig) aangebracht aan het rond punt bij de afrit 2 op de A17 (E403) in Dottignies. (Dat rond punt is daar al gekomen, juist met het oog op de vestiging van Cora.)
Het oude bord van 2005 staat er nog steeds en geeft opmerkelijk veel meer informatie.

En ons Kortrijks Stadbestuur (burgemeester en schepenen, Leiedal, plus ons immer vast geliëerd advokatenkantoor in dit soort zaken) weet nog nergens van. Het zoveelste voorbeeld van mythologische of ingebeelde communicatie van onze burgemeester met andere naburige gemeenten binnen het Belgische grensoverschrijdende Eurodistrict, in Henegouwen nu. De Kortrijkse metropool. Maar dat is kommentaar. Mag niet. Altijd onderscheid maken tussen feiten en duiding (en opinie) in de Kortrijkse journalistiek is een gouden regel.

Het nieuwe dossier CORA is sinds gisteren te raadplegen in het stadhuis van Moeskroen, iedere werkdag maar ook op zaterdag tussen 9 en 11u30. Kortrijkse handelaarsverenigingen, Stefaan Matton (Unizo), Carl Decaluwé (raadslid, Vlaams parlementslid en motie-indiener over de kwestie), Koen Bijttebier (hartje Kortrijk), Hollanders van Foruminvest, Rollegemmers, ga eens kijken! Nog tot 20 oktober. Het is niet ver hoor. JOURNALISTEN !

Het ziet er immers naar uit dat er wijzigingen zijn aangebracht aan de plannen.
Of volgt er misschien nog een apart openbaar onderzoek voor mogelijke bouwwerken op het grondgebied van de gemeente Estampuis? Ben niet zeker. Veel errata gewenst.
In elk geval is er bij de aanvraag om van Moeskroen een “unieke” vergunning (een stedenbouwkundige én één voor milieu) te bekomen nu sprake van “slechts” ca. 37 ha waarvan 10,2 ha bebouwd.
Bij vroegere aanvragen van de N.V. Cora ging het ooit om een totale winkeloppervlakte van 90.849 m² (netto: 50.028 m²) en zelfs een keer over 113.901 m² bruto. Totale grondoppervlakte ooit: 359.000 m² !

De opsomming van de voorziene bouwwerken ziet er ook anders uit.
Men heeft het natuurlijk nog zoals voorheen over het bouwen en exploiteren van een hypermarkt, commerciële galerijen, een bowling, “restauratie”. Nieuw (voor mij dan toch) is dat er ook een tuincentrum komt. En zéér nieuw is dat er, althans op het bord met de aankondiging van het openbaar onderzoek, geen sprake meer is van een bioscoop. Voorheen wel, en toen ging het over een bioscoop met 17 zalen! (Dat is deca maal 1,7.)
Fun shopping!

Wie het huidige dossier gaat inkijken kan even vergelijken met wat de N.V. Cora bij de laatste aanvraag tot het bekomen van een socio-economische machtiging (dd. 24 februari 2005) zoal voorstelde en trouwens ook bekwam.
– Totale winkeloppervlakte: 90.849 m² bruto (netto 50.028 m²). (Niet enkel een hypermarkt of andere handelszaken maar ook 100 boetieks.)

Bovendien!
– Niet overdekte winkeloppervlakte: 1.800 m².
– Bioscoop: 13.392 m².
– “Eetcomplex”: 7.200 m² (15 restaurants?)
– Bowling: 2.460 m².
– Parkeergelegenheden: 135.000 m².

Het Kortrijkse schepencollege (de burgemeester en schepen Jean de Bethune) is al sinds 2001 fel in de weer tegen het winkel- en recreatiecentrum op de site van Quevaucamps.
Men vindt het evident dat de weerslag ervan voor de commercie alhier negatief zal zijn. Zo’n mega-complex op amper 10 minuten autorijden van onze stad kan niet, vindt onze schepen van economie. (Met een paar rode lichten doet men er zonder snelheidsovertredingen het dubbele van de tijd over.)

Bij een gemeenteraadsbeslissing van juni 2003 werd aan ons schepencollege machtiging verleend tot het instellen van alle mogelijke schorsings- en annulatieberoepen en administratieve beroepen tegen afgeleverde stedenbouwkundige en milieuvergunningen en socio-economische machtigingen.

Het betrokken advocatenbureau Laga heeft daar al veel eurocentjes mee verdiend. (De gemeenteraad maalt daar niet om.)

Laatst heeft de Raad van State (arrest 160.544 van 24 juni 2006) – op vraag van particulieren dan – stedenbouwkundige vergunningen verleend door de gemeenten Estaimpuis en Moeskroen compleet geannuleerd.
Weet er iemand bij Stad wat dat wil zeggen?

Onze eigenste schepen van economie werd al midden 2002 gevraagd om het probleem van de Cora-inplanting in onze buurt op de voet te volgen, de nodige stappen voor te bereiden en te coördineren, en het Kortrijkse College (dat is niet de gemeenteraad) hieromtrent te informeren.
Dat gebeurt niet altijd heel stipt.
Kortrijkwatcher helpt hem hier vandaag even bij.
Het circus kan herbeginnen.

P.S.

– Voor wie de zaak nu een keer op de voet wil volgen (onze handelaars): op de website van de Raad van State kan men 38 of 36 documenten vinden (tel kwijt) met betrekking tot “Cora”. Het gemiddeld aantal bladzijden is naar schatting 25, of meer dan 30. Maar de besluiten (meestal in art.3 te vinden) zijn hyperkort. Zie ook de kosten achteraan.
– Op de officiële website van stad Mouscron: NADA. Ook niet in het Vlaams.
– Op de website van Stad Kortrijk : geen resultaten.