Het Tsyonproject (1)

Je hoort er weinig van, dus dat intrigeert kortrijkwatcher.
Het behoort absoluut niet tot de journalistieke geplogenheden dat een blogger zijn lezers lastig valt met de problemen die zich voordoen bij informatiegaring.
Maar nu loopt het wel de spuigaten uit.

Probeer maar eens de website van het SOK te vinden.
Dan kom je algauw uit bij het “Strijkorkest van de Kust”. Op de website van Stad niets te vinden over ons Stadsontwikkelingsbedrijf Kortrijk. Ook niets onder de vroegere benaming “Woonregie”. Uiteindelijk via de term “stadsontwikkelingkortrijk” ontdekt dat de www.stadsontwikkelingkortrijk.be ook nog in ontwikkeling is. (Hoeveel maanden is het nu al geleden dat de burgemeester heeft beloofd dat er een speciale website zou komen rondom het project NV Sint-Janspoort?) Voor de geïnteresseerden: de oude site van SOK kun je toch nog opdelven op internet via http://versateladsl.be/vt623131/index.htm.
Voor de prijzen van de appartementen die in het kader van het project Tsyon gebouwd worden ga je natuurlijk kijken bij ww.dewaele.com en niet bij ...be. Andere makelaar is nog Immo Thiers. Zoek www.thiers.be?
De architecten vind je bij Buro2 en niet bij Buro II.
De private partner in het project is niet zomaar Groep Van Roey maar wel Van Roey Project.
En waarlijk: één van de aandeelhouders van de NV Tsyon is nog Ignace Gheysens en vrouw Ghislaine Ranson, zaakvoerders van GHERA.
Enzovoort.

Bedoeling was van nog vandaag veel te vertellen over de geschiedenis van het project, de aandeelhouders (actoren), de stand van zaken, de financiering, (hoeveel kost het project aan het SOK? brengt het wat op?) en de vraag of Frans Destoop nog bij Tsyon is betrokken nu hij de politiek zou verlaten hebben. Etcetera.
Toch nog wat nieuws gevonden, maar met al dat nodeloos tijdverlies bij het opzoekingswerk wordt het relaas uitgesteld tot woensdag.
Jammer, want morgen hebt u veel tijd om te lezen.

Maar misschien bent u vergeten wat het project Tsyon inhoudt.
Aanvankelijk kaderde dit in een groots “Masterplan Spoorweglaan”. Bedoeling was om de hele omgeving rond de laan, maar ook de Wijngaardstraat, de scholensite van Bijstand, enzovoort, een nieuw elan te geven. Maar toen is plots Foruminvest met een geheel nieuw plan voor een mega-winkelcomplex opgedoken. Er is nog nooit publiek verteld hoe en waar dit is gebeurd. Het stond in geen enkel gemeentelijk verkiezingsprogramma van 2000.

Het Tsyon-project werd daarmee ca. 2005 (?) herleid tot de bouw van een klein winkelcomplex (in feite voor één handelszaak) met appartementen op de hoek van de Wijngaardstraat en de Vlamingenstraat.
Winkelen onder wonen. Is er nog iemand tegen?

P.S.
En toch blijft het wonderlijk om zien wat je via internet allemaal kunt vinden. Zonder u te verplaatsen. Zonder één telefoon. Het vergt wel enige gezonde journalistieke nieuwsgierigheid.

WORDT VERVOLGD.