Sinese delegatie komt ook naar de gemeenteraad

Op de komende gemeenteraad (12 november) wil raadslid Jan Deweer van het Vlaams Belang meer te weten komen over wat een Kortrijkse delegatie gaan doen is op het International Sister Cities Forum in Wuxi.
Dat heeft de geheime Internetpolitie alginder gisteren achterhaald door lectuur op Youtube van een website genaamd ‘kortrijkwatcher’. Congreslid Yang Weize – soort cultuurfunctionaris van “de drie musea in één” in Wuxi – is woedend.
Meer nieuws volgt. Ik heb nu net de mayor van Wuxi aan de lijn. Mao Xiao Ping himself.
I say HALLO, Chopstick !
……………
Het is dik in orde.
Mao komt op zondag 11 reeds naar hier, samen met nog drie andere gestaalde kaders. Hij vraagt om alvast de afhaalchinees te verwittigen en zou ook graag willen dat Peter Degand, kaderlid van onze plaatselijke postpost- maoïstische partij (de PVDA), de delegatie met een geblindeerde wagen komt opladen in Zaventem.
Moet wel een grote wagen zijn want de delegatie is undercover nog vergezeld door twee geheimagenten. Eén Straathoekwerker en één Buurtwerker, zoals men ze in de personeelsformatie van stad Wuxi omschrijft.

Persoonlijk kom ik vanwege een niet verwerkt AMADA- verleden goed overeen met Mao. Stonden samen dikwijls met een bloedrood boekje in de hand aan de Grote Muur in Zwevegem te mijmeren over het wilde kapitalisme en de indexsprong in onze beide lageloonlanden. Gebruik daarom nog altijd zijn koosnaam: Eetstokje (chopstick).

Vandaar dat hij mij aan het eind van ons aangenaam telefonisch gesprek asap nog met een knipoog toevertrouwde: “Je weet hoe dat gaat, kameraad French. Leden van ons Foreign Affairs Office willen bij een buitenlandse expeditie naar het westen soms om vulgair marxistische pecuniaire redenen niet meer terug naar ons geliefkoosde land van de rijzende zon. Ze duiken onder in het werkkamp van Avelgem. Vandaar die twee chaperons. Zeg aan kameraad Degand dat de beschermende begeleiders te herkennen zijn aan hun valse wimpers en groenblauw gekleurd haar.”
En wij maar besmuikt lachen en buigen aan de telefoon. Chinawatchers weten maar al te goed hoe men in Wuxi aan die gekleurde haren komt. Even een stortbad nemen met water uit het vervuilde vlakbij gelegen Taiku Lake.
Ik heb mister Chopstick ook nog uitgelegd dat het Chinese regime geen schrik moet hebben van het Vlaams Belang. Dat het net als zijn KP gaat om een autoritaire volkspartij, voorstander van de vrije markteconomie en geheel niet milieubewust. En dat de top van de partij bevolkt is met goddelozen.

Zo. Nu weet u weer alles. Méér dan Jan Deweer.
Het raadslid wil van het College absoluut vernemen welke meerwaarde de Kortrijkse uitstap naar Wuxi voor Stad meebrengt.
Ja Jan.
Hier is al lang geleden (2005) de “letter of intent for friendly exchanges and cooperation between Kortrijk, the Kingdom of Belgium and Wuxi, the People’s Republic of China” ongecensureerd publiek gemaakt. Plus de laatste versie.
Ben wel benieuwd of de burgemeester in zijn repliek de geheime clausule zal voorlezen die aan het onlangs ondertekende agreement is gehecht.
Die zinsnede over het politieke gevangenenwerkkamp (‘Stadsresidentie’ genaamd) in de oude wijk van Wuxi, met prikkeldraad van de staalreus uit Zwevegem omgeven. En de oproep om gedurende de periode van ons wederzijds agreement voortaan in Kortrijk, en de zustersteden maximaal twee mensenrechten per jaar te schenden. Waarvan in de lijst één is uitgesloten: inzage van bestuursdocumenten moet blijven kunnen. Ook al gaat het nog om documenten uit het besluitvormingsproces.

………
Oei. Telefoon.
Mao Xian Ping weer aan de lijn. Wat is er nu aan de hand?
Update volgt…

Update

Mister Chopstick meldt enigzins minder cool dan gewoonlijk dat zijn delegatie slechts uit drie leden zal bestaan, maar dat om het goed te maken integendeel het aantal begeleidende undercoveragenten met één eenheid is verhoogd.
Er is een lid van zijn directie externe betrekkingen geroyeerd. De geheime politie heeft ontdekt dat zijn overovergrootvader – ene Pi Pang Paf Xing – ooit een West-Vlaams missionaris (een Jezuiet die zelfs eens in de Sint-Michielskerk is komen preken) danig volkseigen chinees heeft gemarteld. Pi Pang Pafje Xing junior is inmiddels ondergebracht in de Stadsresidentie van de oude wijk in Wuxi. Kan niet meekomen.

Eetstokje biedt hierbij zijn excuses aan.
De Olympische Spelen gaan door. Ulla mag blijven komen.
En om het ook in Lendelede goed te maken doet hij een positief voorstel voor in de gemeenteraad. Bij puntje 4.5.
Op de vraag van Jan Deweer naar een relaas van de Kortrijkse expeditie in de Stadkrant reageert hij met een geste.
De bijkomende geheimagent zal nog in de nacht van zondag 11 november – nog vóór de gemeenteraad – overal in Stad prachtige muurkranten aanbrengen waarin een dag tot dag verslag van de internationale meeting. Met letterlijke citaten uit de toespraken van de burgemeester bij de diverse verwelkomingsdiners.

Bedankt Eetstokje en tot ziens !
See you bij de Chinees, je weet wel welkeen. Niet die van de vorige keer. Weet je nog? Je kon toen niet groen lachen (rire jaune) met onze practical joke: gewoon Chinese thee in dat kleine kopje met glazen bodempje dat het huis ons na het eten vriendelijk aanbood. Wat heeft dat ingeburgerd pokermeisje toen op haar donder gekregen !
Terwijl onze burgemeester in een deuk lag toen de tolk uw uitval vertaalde: “Met alle Sinezen, maar niet met den dezen!”

P.S.
De Chinese vaas die toen tegen de gevel van het nabijgelegen stadhuis aan diggelen is gegooid werd na tweede begrotingswijziging door de stadsontvanger vergoed. Niet zeggen aan Eetstokje.