De Kortrijkse lichtkrant op de Grote Markt brengt toch al wat op

Sinds april vorig jaar staat er een ledwall op de Grote Markt.
De commerciële exploitatie (de advertenties) is helemaal in handen van de Regionale Media Maatschappij uit Roeselare. En de handelaars die willen een reclamespot brengen, dienen die verplicht te laten aanmaken door een zustermaatschappij van Roularta: het productiehuis PicStory.
Voor een zendtijd van twee weken betaalt men 1.400 euro (ik meen exclusief BTW). De derde week is dan gratis. Zo’n reclameboodschap duurt 20 seconden en is om het half uur te zien. De aanmaak van een spot kost 400 à 500 euro.
(Zie nog stuk van 27 april 2007.)

Stad heeft een aandeel in de opbrengst. Met het christen-democratische Roularta is amicaal overeengekomen dat minimum 60 procent van de bruto-inkomsten uit de reclame toekomt aan Stad. Maar wat zijn bruto-inkomsten? (Slaan die ook op de inkomsten van PicStory?) En wat is minimaal 60 procent? Kan dat 65 procent zijn? Geen idee.

Wat we nu wel weten is dat de stad vorig jaar – van april tot december – 10.116 euro kon recuperen bij de RMM. Maandelijks ging het per maand bijvoorbeeld om 420 euro, soms om 1.872 euro. Maar september was een topmaand: 3.504 euro. Veertien verschillende advertenties. De eerste adverteerder was de firma Byttebier, want huidig raadslid Koen Byttebier (VLD) was een fervente voorstander van het project. Dupondts Kookboetiek ook. Ballegeer. In die topmaand van september kregen we o.a. nog Garage Vanderhaeghe te zien, de leaser van de wagen van de burgemeester. Het Klokhof doet ook goed mee. Lecot. Textiel Handel Depreitere.
Het aandeel dat adverteerders afdragen aan Stad schommelt op een rare manier. Vaak 420 euro. Soms slechts 192 euro. Of 144 euro.

Stad hoopt van met de opbrengst van de informatiedrager een ‘multimediaal’ personeelslid te bekostigen.
De plaatsing van de ledwall heeft geen rechtstreekse kosten meegebracht voor de stad. Geplaatst op kosten van de firma Decaux, die er trouwens eigenaar van is, met de bijhorende onderhoudslast.
Stad speelt met de gedachte van bij evenementen nog een tweede (verplaatsbare?) ledwall te huren. Bij de firma Decaux. Wordt die bestaande op de Grote Markt ook gehuurd? Voor hoeveel?

Voetnoot
De cijfergegevens omtrent de stadsopbrengst komen uit de bijlage bij een schriftelijke vraag van VB-raadslid Maarten Seynaeve, beantwoord op 22 november 2007
.