AFFAIRES TRANSFRONTALIERES (1): “un billet curieux”

Dr. Armand Héroguel is hoogleraar Nederlands (toegepaste taalwetenschappen) aan de universiteit Charles-de-Gaulle (Lille3) in Roubaix. Ook Maître de Conférences HDR de Neérlandais.
HDR wil zeggen: ‘habilitation à diriger des recherches”.

Héroguel maakt sinds enige tijd een weblog over grensoverschrijdende zaken en besteedt hierbij nogal wat aandacht aan Kortrijk en de regio. Interessant om zien hoe men van “over de schreve” informatie over onze streek en stad opdoet en weergeeft.

Héroguel vertelt op zeker moment dat hij “un billet curieux” heeft gevonden op de weblog van een zekere ‘kortrijkwatcher’.

Titel van de item: “Nos” maghrébins.
“La lecture de ce billet m’a mis mal à l’aise, même si le paragraphe en italiques à la fin précise qu’il faut prendre tout cela au deuxième degré.”

Zie: http://aheroguel.wordpress.com .

Héroguel heeft het hierbij over ons stuk van 9 mei, met als titel: “Kassa kan toevloed zwemmers amper slikken”. We hadden het toen over een overrompeling van bezoekers in het open zwembad, aangevoerd door een twintigtal wagens met Franse nummerplaat 59.

Op de weblog van de Rijselse prof zijn een aantal links aangebracht, naar Kortrijk-Stad en Leiedal bijvoorbeeld.
En naar het “Agence de développement de Courtrai”. Bedoeld is ons Stadsontwikkelingsbedrijf, het SOK.
Wie de link aantikt komt evenwel terecht bij het “StrijkOrkest van de Kust”.
Her is me ook al meerdere keren overkomen.
Het SOK zou daar een keer iets kunnen aan doen. En ten andere ook meer transparante informatie geven over wat men zoal uitricht. En de Kortrijkse burger inlichten over de financiering van dit autonoom gemeentebedrijf. Kreeg onlangs nog een overbruggingskrediet van Stad.
Dit terzijde.

Prof. Héroguel heeft ook meegewerkt aan de taal-leer-website FRANEL. Een schitterend product van een Europees project genaamd LINGU@TIC. Opgestart in februari 2006.
Bij FRANEL kun je op internet interactief en gratis Frans of Nederlands leren. Daarbij wordt gebruik gemaakt van reportages van de regionale TV-zenders WTV, NOTélé (Henegouwen) en C9 (Nord Pas-de Calais).
Te vinden via www.wtv.be/franel.
Bij de lancering had de taal-leer-website al onmiddellijk zeer veel succes. Hoe het daar nu mee staat weet ik niet.
Er is waarschijnlijk opnieuw wat meer reclame voor nodig.