Onze stagiair-sterreporter op stap /7

Onze sterreporter STR is Tallinn vlug kotzebeu geworden.
De hoofdstad van Estonia is overspoeld door toeristen, duizend maal erger dan Brugge. Maar toen hij dat na het soldaat maken van een fles Virn Valje – het beste merk – begon uit te roepen op het terras van het Bierhaus verwees men hem koel naar de gelijknamige straat KOTZEBUE. Onze fantasieloze straatnaamcommissie kan zich hierdoor laten inspireren.

STR dacht dat hij in Heidelberg zat, of nog erger: Tyrol. Namen van cafés als Old Hansa, Tristan, Isolde, Bogapot. Volkdans, zoals de dans “zoeken naar de speld”. Een stampende boerenjongen met leren laarzen en strohoed kijkt zoekend onder de bewerkte rokken van huppelende meisjes, rok bijeengehouden door een versierd lijfstuk, met een schort en een hoofddoek aangevuld met ornamenten. Staartvlechten.

En toch is er hem iets overkomen wat in Kortrijk ondenkbaar is.
Stel dat u uit ons oud stadhuis komt en dat er aan de overzijde een jongeman staat met een grote affiche, volgeschilderd met een compilatie van sensuele, opgespoten lippen. Daaronder een pijl die verwijst naar het Erotisch Museum. Vijftig meter verder, laat ons zeggen ter hoogte van het Salonske op de Grote Markt. En stel dat u aan de uitgang verwezen wordt naar een op loopafstand gelegen seksshop, laat ons zeggen ter hoogte van de antiquair uit de O.L.Vrouwstraat.
Ondenkbaar in Kortrijk?
Laat onze schepen van toerisme Jean de Bethune daarover nu toch maar eens brainstormen in het ondernemerscentrum. Kortrijkwordt dan helemaal een bruisende stad.

Sterreporter meldt nog dat de juffrouw aan het loket van het museum een verrukkelijke, amberkleurige dame is. Hotpants met kamelenteen, hakken als huizen zo hoog. Overal amber: oorbellen, hals- en heup- en enkelsnoeren. In de ook al amberen naaldhak rechts zit een insect uit het steentijdperk ingevroren.

STR liegt dat het gedrukt staat.
Nu belt hij dat de amberkleurige juffrouw hem stond op te wachten op de voorplecht van de ferry naar het eiland Saaremaa. Dat hij zich daar met dat goddelijk schepsel – het beste wat het Slavische ras ons heeft te bieden – in de bossen zal terugtrekken, in een blokhut met zicht op zee en wellicht nooit meer zal terugkeren.

Toch niet in de buurt van KURESSAARE?
STR is in Kuurne geboren. Hij zal nogal verschieten als hij daar een wegwijzer ziet: Kuressaare-Kuurne 2358 km. In werkelijkheid is het 2400,5 km.
Die wegwijzer verwijst naar alle zustersteden van Kuressaare. Tip voor schepen Lieven Lybeer van jumelages. Zet zo een wegwijzers ook op onze Grote Markt. Dan vindt u en uw lieve eega onmiddellijk de weg voor uw jaarlijkse snoepreisjes.