Onze stagiair-reporter op stap /6

Toegegeven, onze sterreporter in de dop heeft een zekere feeling voor accomodaties.
In Riga – DAT IS IN LATVIA – heeft hij zijn intrek genomen in een reusachtige hal van 40 meter hoog die is omgebouwd tot hostal voor backpackers. Vroeger deed het gebouw dienst als hangar voor een Zeppelin. Ligt samen met nog vier gelijkaardige hallen die allemaal groter zijn dan die van de Xpo midden een de centrale markt met een oppervlakte van 16.000 vierkante meter. Schepen de Bethune moet daar ooit geweest zijn toen hij onze maandagmarkt wou verplaatsen.

Sterreporter STR deed een merkwaardige urbanistische vondst, die helaas niet in Kortrijk werd toegepast. Net door de armoede is er in de binnenstad van Riga sinds wereldoorlog 1 weinig gebouwd en gesloopt zodat er nog steeds een heel mooie en vrijwel gave stad van het begin van vorige eeuw te zien valt.

Onze jonge reporter heeft het woord holocaust leren kennen bij zijn bezoek aan het Bezettingsmuseum en blijkbaar besloten van voortaan een melodramatisch leven te leiden. Hij eet in het kraakkaffee MIERIKSWORTELSANDWICH en heeft een laptop geleend bij het verhongerd meisje met de naam Koidula, wat wil zeggen meisje van de dageraad.

Nu STR dat museum heeft bezocht over de terreur van de Duitsers en de Russen in Letland waant hij zich een expert inzake oorlogsmisdaden en correspondeert nu druk met onze Kortrijkse nazist, fascist, nationalist en jodenhater Siegfried Verbeke van wie we weten dat hij door toedoen nog wel van onze sterjournalist opgesloten zit in de Spandau-gevangenis van Berlijn. Zie een vorige reportage.

Toen Duitse Einsatzkommandos in Riga binnenvielen werden tientallen Joodse families binnengedreven in Die Greise Hor Shul, een synagoge. In de kelder zaten al 300 joodse vluchtelingen. Het gebouw werd bestookt met granaten en in brand gestoken. Siegfried Verbeke beweert dat het wel Letse nazisten waren die het vuur hebben aangestoken. En de discussie tussen STR en Verbeke duurt nog altijd voort. Volgens Siegfried is het niet waar dat het percentage overlevenden van de holocaust in Letland het laagste is van Europa. Met name 1,9 procent. Siegfried zegt dat er geeneens Joden woonden in Letland.

Intussen staan wij hier in de redactielokalen van Kortrijkwatcher stomverbaasd over het feit dat onze reporter van overal in de Baltische staten kan mailen met een laptop. Alle steden zijn gecoverd met WiFi. Zopas meldt hij nog dat er in alleen al de stad Tallinn – dat is Estland – niet minder dan 300 plaatsen draadloos verbonden zijn met internet.
Voor wanneer zoiets in Kortrijk, stad van innovatie en creatie.