Een vraag aan Ivan Sabbe met het juiste antwoord

U HEEFT JARENLANG DEEL UITGEMAAKT VAN DE KORTRIJKSE VLD. WAAROM BENT U WEGGEGAAN ?
Dat was de vraag die een journalist van “De Standaard” (27 oktober) stelde aan de huidige ondervoorzitter van de LDD.
Ivan Sabbe dus, gewezen Kortrijks raadslid van de PVV-VLD.

Het antwoord dat hij geeft is niet juist, of niet waar, of alleszins geheel naast de kwestie.
“Ik wou een partij die de dingen zegt zoals ze zijn en die de echte pijnpunten van dit land aanpakt. Maar Open VLD wordt stilaan een soort SP.a in een blauw vestje.”
(Het is mogelijk dat de journalist niet alles citeert.)

Ivan Sabbe bood zijn ontslag als raadslid aan in 1997.
Een Kortrijks raadslid kan moeilijk de echte pijnpunten van een land aanpakken.
Desalniettemin is het zo dat Sabbe altijd wel hoopte op minstens een parlementair mandaat. Maar daar stak partijgenoot volksvertegenwoordiger en/of senator Jacques Laverge op tijd en stond een stokje voor, met raadslid Jan Kempinaire als lachende derde. Met andere woorden: het liep eind vorige eeuw absoluut niet goed binnen de PVV-fractie. Er was geen leute meer, en Sabbe is een notoir grappenmaker, getalenteerd moppentapper in diverse talen.
Ter info. Het is Ywan zijn grootste talent. Is een imitator van jewelste. Van vlaamsblokkers tot en met russen en stewardessen.
In de pas gestarte kiescampagne van LDD ziet men dat nog niet. Ondervoorzitter Verstrepen toch ! Hij steekt je naar de kroon, zonder lawijt.

(Bij de campagne voor de raadsverkiezingen van 1989 of zo leerden Kortrijkzanen hem voor het eerst kennen toen hij samen met mede-kandidaat Frank Adins een olifant losliet op de Grote Markt. Het toenmalige populisme.)

Sabbe hield niet al teveel tussenkomsten in de Raad maar als het dan toch een keer gebeurde was het altijd raak. Dat is echt waar. Ter voorbereiding nam hij dan de dossiers die ter inzage lagen gewoon mee naar huis. De lefgozer.
Hij speelde graag soloslim. Ook dat verziekte de sfeer in de fractie. Hij was beetje te capabel.
Toen Sabbe topman werd bij Lidl (1993) zag hij de kans schoon om er – na jarenlange pogingen om Laverge van de troon te stoten – de brui aan te geven. Teveel werk om nog deftig als raadslid te fungeren. (Nog waar ook, maar er zijn nog raadsleden die geen barst uitrichten en toch aanblijven.)

Sabbe is nu een ondernemer in vastgoed bij Ukraine Real Estate Investements. Met een kapitaal van 3,7 miljoen, vergaard door Christian Dumolin van Koramic.
Heeft hij wel voldoende vrije tijd en geld om LDD te managen? Altijd heen en weer vliegen naar Kiev?
Zie Trends van 7 juni 2007.
“Als je in de politiek stapt als ondernemer, betekent dat een belangrijk inkomensverlies en een grote aanslag op je schaarse vrije tijd. Die twee zaken ben ik bereid om op te offeren zodra er dingen zijn te doen die noodzakelijk zijn.”
Hij was toen naar eigen zeggen nog partijloos, maar enkele weken later co-voorzitter van de partij Dedecker.

Bij de LDD kon hij bij de laatste federale verkiezingen al parlementariër zijn geworden als hij de plaats van judoka Ulla Werbrouck had ingenomen. Stom zeg.
Zal Sabbe zijn kans wagen bij de eerstvolgende om het even welke verkiezingen?
Hij droomt wel van een Forza Flandria, in heel België.
En van een voetnoot in de geschiedenis.
Weet je dat dit zou kunnen?