Creatief leanen in onze ondernemingsvriendelijke stad

Lees nu toch eerst dit een keer ! A.u.b., anders begrijpt u er niets van.

“De dissemenatie van de ontwikkelde know-how slaat aan en waarbij de oorspronkelijke ‘commerciële innovatie’ op individuele handelszaken en retail was gericht, wil het project ‘creatieve commerciële innovatie’ deze methodologie toepassen om technologische en commerciële innovatie bij verenigingen van handelaars te stimuleren.”

Minister Patricia Ceysens van Economie heeft voor dit jaar 2 miljoen veil voor het actieplan “Ondernemingsvriendelijke Gemeente”.
Stad Kortrijk wil een deel van de koek. Leiedal ook. En vooral Unizo.
In vorig stuk las u dat Kortrijk en Unizo zoeken om overheidsgeld in de wacht te slepen om een boodschappendienst op te richten ten einde buurtwinkels leefbaar te houden. De buurt- en nabijheidsdiensten van Lieven Lybeer, bestaan die nog?

Maar Patricia krijgt nog twee andere dossiers op haar bord waar Kortrijk heeft mee te maken.

Creatieve commerciële clusters

Wel, voor de uitleg van dit project : cf. supra.
Het dossier is ingediend door Unizo West-Vlaanderen, zeg maar door het Ondernemerscentrum Kortrijk van schepen Jean de Bethune. Op de vele websites van Unizo is hieromtrent niets te vinden. Niets. Op die van het OCK trouwens ook niet.
Het zit zo. Het Ondernemerscentrum van de katholieke middenstand bijgenaamd Syntra in de Leiestraat (rechts als je van de markt komt) heeft in 2007 een keer de ‘Thuis-in-de-stad’ prijs gewonnen. 25.000 euro.
Al dat geld werd heus niet allemaal besteed aan bijkomend personeel. Neen. Men heeft hiermee in samenwerking met het Innovatiecentrum West-Vlaanderen een aantal handelaars van alhier (aantal onbekend) ondersteund met intensieve coaching om hun zaak te innoveren. Zo komt het dat u bij een kapperszaak nu een reclamebord ziet dat is verlicht. In een andere kapperszaak heeft men de muren beschilderd met een gedurfde kleurencombinatie. Een bekende modewinkel heeft een website opgestart. Een chocolatier-kruidenier wierf een bijkomende kracht aan.

Met dit nieuwe clusterproject wil men dus met dezelfde methodologie (ik veronderstel met de Minka-audit) verenigingen van handelaars creatief innoveren. Misschien komt het wel tot een creatieve destructie. Een opkuis en professionalisering van handelscomités. Een Unizo-bestuur dat er een keer in slaagt om te vergaderen en slagvaardig met één standpunt naar voor te treden. Bijvoorbeeld over sociale economie (de vzw Mobiel, de vzw Kanaal, het hotelschip Ahoi). Over hoe Stad het megawinkelcomplex K promoot, ter bevordering van buurtwinkels.

Lean !

Dit project is gepromoot door de intercommunale Leiedal en heeft als partners de gemeenten Waregem, Wevelgem en Anzegem. Ook Kortrijk is bereid te participeren. Waarom weet Joost.
Op de website van Leiedal is hierover geen woord te bekennen. Het woordenboek vertaalt ‘lean’ als ‘mager, schraal’. Denk aan de verhouding van het mengsel lucht/benzine in een cilinder.
Kort samengevat wil dit project “de bestaande processen in de gemeenten ‘leaner’ maken”. “Het invoeren van de lean office principes zou de verstandhouding tussen ondernemingen en lokale besturen ten goede moeten komen. Het resultaat zou moeten leiden tot zowel procesinnovatie als tot diensteninnovatie.”

Allez, ‘t is goed. Begrepen. Eindelijk zullen we het handelsdistrict BID minder schraal maken.
LEAN-principes mikken in het algemeen op kostenreducties, op het tegengaan van verspilling.
Ziehier en daarom alweer twee constructieve voorstellen.
* Als men bij dit project de medewerking van een studiebureau opzoekt, zou Leiedal een offerte kunnen uitschrijven waarbij men niet automatisch uitkomt bij “Amelior”. Afgesproken?
* Weg met overheadkosten. Tussen het Ondernemerscentrum Kortrijk (OCK) en het Uniek Ondernemersloket Kortrijk in het stadhuis (aan de overzijde van de straat, links als je van de markt komt) graven we een tunnel zodat het heen en weer geloop vlotter en zonder ongelukken verloopt. In die tunnel komt er nog een buis met lopende band voor het uitwisselen van documenten. Mag ook een windtunnel met veel wind zijn. Technisch kan het en het is heel innoverend qua processen.

Begin deze maand mei zou minister Patricia Ceysens de prijzen uitreiken aan de meest ondernemingsvriendelijke gemeenten.
We kijken er met spanning naar uit. Zou zij op 1 april bij de opening van het UOK al iets hebben beloofd aan Jean, Wout en Q ? Dissemenatie !