Kortrijk wordt een eurotown

Think European, act locally.
Het Kortrijkse stadsbestuur heeft een aanvraag tot lidmaatschap gedaan bij Eurotowns. Jaarlijks lidgeld: 3.500 euro. Dat is een netwerk van ‘medium sized” steden verspreid over tien Europese landen. Met namen als Eskilstuna, Gävle, Jyväskylä, Kavala, Mikkeli, Varberg, Sundsvall. 19 leden volgens de officiële website www.eurotowns.org. Ons schepencollege telt er nog wat bij: West Lothian, Brighton&Hove.

Wat doet dat netwerk aan activiteiten? Bestaat al sinds 1991.
Van alles vorm geven en promoten, forums en beleidsnota’s ondersteunen, projecten opzetten, netwerkactiviteiten faciliteren.
U begrijpt het al. Veel heen en weer reizen (vervolgbezoeken afleggen). Symposia beleggen, workshops, seminars, staff-exchanges, conferenties. Awards uitdelen. Hotelkamers reserveren. Aanzitten aan een banket. Dat alles (doorgaans voor de helft) bekostigt met de vleespotten van Europa.
Stad kan daar veel van bijleren, zegt het College. Want het netwerk brengt de leden op de hoogte van op til zijnde “calls”. Men bedoelt daarmee: oproepen vanuit de EU om grensoverschrijdende projecten op touw te zetten en daarmee subsidies in de wacht te slepen. In het jargon: “calls for proposals”. Wie een beetje kan googlen vindt ze binnen de minuut.
Maar na een halve dag zoeken zul je nog geen gegevens vinden over concrete activiteiten, budgetten, resultaten en evaluaties bij de Eurotowns.

Leeuwarden heeft een keer op 5 oktober 2004 – dat herinnert u zich wel – zijn lidmaatschap bij Eurotowns opgezegd. Met ingang van 1 januari 2005. Reden: “Eurotowns slaagt er niet in om haar doelsteliingen te realiseren en het lidmaatschap biedt geen meerwaarde”. (Uit de notulen van het College aldaar.) Maar omdat een of andere reislustige ambtenaar per se nog wou deelnemen aan het Capture-project (geen resultaten bekend) kon de stad niet anders dan opnieuw lidgeld betalen.

Hasselt is ook lid !
Op de website van de stad geen woord gevonden over activiteiten in het kader van het netwerk.
Ons stadsbestuur zou eens kunnen bellen naar Inge Marchal, want zij zou instaan voor de eurotown-werking van Hasselt. Telefoon : +32 11 23 93 43.
Wie is er hier bevoegd voor ‘externe betrekkingen’?
Juist. Lieven Lybeer en partner.