Kortrijk zweefvliegt in de Eurometropool

Vorige zaterdag zijn burgemeester Lieven Lybeer en schepen van Jeugd Alain Cnudde gaan zweefvliegen in Valenciennes. Geen journalist van alhier te bekennen om kiekjes te maken.
Dat komt zo.
Sinds maart 2006 vinden de zweefvliegactiviteiten van de Kortrijk Flying Club (KFC) plaats op de luchthaven van Valenciennes-Denain. Naar aanleiding van een ongeval werden de zwevers op het vliegveld van Kortrijk-Wevelgem met vereende krachten geweerd. En in onze provincie ontbreekt verder iedere mogelijkheid tot het uitoefenen van de zweefvliegsport.
Frankrijk is air-minded. Op de luchthaven van Valenciennes is elke luchtsport welkom: motorvliegen, helikopters, ULM, parachutisme, ballonvaren en nu ook zweefvliegen.

De lokale motorvliegclub Aéro-club Valenciennes-Hainaut kon de plaatselijke interesse naar zweefvliegen niet beantwoorden omdat ze noch vliegtuigen noch instructeurs hadden. Anderzijds was het voor de KFC niet mogelijk om Fransen op te leiden en aan een vergunning te helpen. Hieruit is dan de idee ontsproten om samen een Frans-Belgische club op te richten. Grensoverschrijdende samenwerking !
Naam van de club: Centre de Vol à Voile Valenciennes-Courtrai (CVVVC).
Een win-win-situatie. Belgische KFC-instructeurs hebben in St-Auban de Franse instructeursopleiding gevolgd en mogen nu binnen het CVVVC Franse leerling-piloten opleiden.

Op zaterdag 27 juni is dus het CVVVC officieel van start gegaan.
In aanwezigheid van talloze mandatarissen en prominenten uit de streek. Met inhuldigingsvluchten.
Kregen Lybeer en Cnudde de vliegmicrobe te pakken?

Meer info bij Heikki Deschacht uit Desselgem.
0478/98 16 61
heikki.deschacht@telenet.be
Zie ook nog de website van de KFC.