Ook Kortrijk bereidt zich voor op het Belgisch Europees Voorzitterschap

België is in de tweede helft van volgend jaar opnieuw een keer voorzitter van de Raad van de Europese Unie.
En dat zal Kortrijk (en Ieper) geweten hebben.
Stefaan De Clerck, nu minister van Justitie, wil op 29 en 30 november 2010 alhier in het kader van het Europees Justitieel Netwerk een congres organiseren om een Europees model uit te werken over grensoverschrijdende samenwerking. Daar moet wat “reflected glory” aan te pas komen, dus zal onze titelvoerende burgemeester daar een politiek luik aan koppelen waarbij een aantal (vijf?) collega-ministers van Justitie zullen uitgenodigd worden. In totaal verwacht men ca. 130 magistraten en politiemensen uit de EU. Stefaan De Clerck verwacht hierbij ondersteuning van Stad (zaal, faciliteiten, hotelreservering, recepties), maar voorziet nog een Europees budget van 70.000 euro.
De dienst Toerisme (van Lieze) heeft intussen nu al opdracht gekregen om contact op te nemen met de Minister van Buitenlandse Zaken (Leterme!) om het potentieel van de Kortrijkse horeca voor te stellen in het licht van de Europese Top van Ministers in Ieper.

Horeca weet nergens van. vzw Feest in Kortrijk (FIK) ook niet. Raadsleden niet. Eigenlijk niemand. Vleva niet. Task Force niet.
Staat allemaal niet te lezen in de papieren perse van de dode bomen.
Jammer.
Want Stad Kortrijk voorziet in die tweede semester van 2010 ook allerhande plaatselijke evenementen in het kader van een off-programma.
Dat zit zo.

In het kader van het Belgisch EU-voorzitterschap kunnen alle mogelijke organisaties uit het “middenveld” (inbegrepen dat van Kortrijk) allerhande evenementen voorstellen met het oog op het verkrijgen van een Europees label. Bijvoorbeeld culturele initiatieven in de ruime zin van het woord (ook sport, folklore). Of niet-culturele evenementen zoals colloquia, seminaries, conferenties met een internationale (Europese) dimensie.
Stad Kortrijk deed bij ons weten hierbij geen publieke oproep bij ons plaatselijk middenveld om voorstellen in te dienen. En dit terwijl de kandidaturen ten laatste op 7 december moeten ingediend bij Vlaams-Europees Verbindingsagentschap (Vleva). Die voorstellen worden dan uiteindelijk doorgespeeld naar een federale Task Force van staatssecretaris Olivier Chastel.

Het ziet er wel naar uit dat minister De Clerck met ons Schepencollege al min of meer heeft afgesproken welke Kortrijkse dossiers eventueel in aanmerking kunnen komen voor een “Europese Voorzitterschapslabel”.
Het was te verwachten.
Bijvoorbeeld een initiatief van het kunstencentrum Buda. De volgende NEXT. Een “Creative Spaces Progress” meeting met partners van het Europese project rond de Budafabriek. Het maandelijks café Buda Libre, want dit kadert in het Europees project “Creative City Challenge”.
Bijvoorbeeld een initiatief vanuit onze Designregio. Een “Innovation Festival” rondom Interieur 10. Een derde editie van DESIGNX50. Het project Humin dat ontwerpers en ondernemers samenbrengt voor het toepassen van “people centric design”.
Waarschijnlijk nog een vergadering van burgemeesters uit middelgrote steden, een “Eurotowns General Assembly”. Waarnemend burgemeester Lieven Lybeer koopt eerst nog dit jaar een Assimil.

De vroegere directeur Cultuur Machteld Claerhout maakt nu ambtshalve overgeplaatst deel uit van de zgn. Strategische Cel en zal dit alles in goede banen leiden. Waarschijnlijk wordt dit een karwei voor de nog aan te werven intendant Cultuur.

P.S.
Het verkrijgen van een Europees label voor een evenement levert geen rechtstreekse Europese subsidies op. Het is een kwaliteitslabel dat kan verzilverd bij sponsors en partners. Zoals Stad. Komt op het budget IMAGO van ons, Kortrijkzanen.