Oproep tot de KVK-supporters

Morgen maandag 12 april (voor sommige lezers vandaag) in de gemeenteraad de langverwachte derby tussen voor- en tegenstanders van de nieuwe toelage aan KVK, ten bedrage van 300.000 euro en dienend onder meer tot het financieren van uw drie drankchalets, nieuwe kantine en loges.

De aftrap van de wedstrijd gebeurt stipt op tijd om 18u30 in het historisch stadhuis. Kom maar in grote getale, want de toegang tot de twee publieke tribunes is gratis. Ga nu wel geen plaats nemen op de eerste rijen, want daar heeft de pers het alleenrecht op, de zgn. bende van vier. Een vijftal abonnees hebben aan de rechterzijde nog een aantal loges gekocht.
Het is ten strengste verboden om de neutrale zone te betreden. En de scheidsrechter Lieven Lybeer zal bij de smal gehouden ingang al uw fluitjes, golfballen, bierblikjes en “vierslagen” (aanstekers, briquets) laten in beslag nemen.

De SP.A-ploeg heeft zijn sterkste spelers op het veld gejaagd.
Let vooral op de linkerspits: de spelintelligente Philippe De Coene. Hij verkeert in een ijzersterke conditie, na zijn vakantie. Moest zelfs niet deelnemen aan de training, zijnde de raadscommissie van vorige dinsdag, alwaar de tactiek om het voorstel al of niet goed te keuren werd besproken. Hoe hij met een ingestudeerd automatisme denkt te scoren is vooralsnog een diep geheim. Zal hij in zijn positiespel de linksvoetige centrumspits Bart Caron (Groen) betrekken, of alweer geneigd zijn tot een solo-dribbel? Caron is ook sterk met de kop, heeft een neus voor timing en weet als geen ander wanneer het moment is aangebroken om voor het doel op te duiken. Van de beloftevolle Bert Herrewijn (SP.a) mogen we vanuit de linkerflank enkele sterke voorzetten verwachten.

De onafhankelijke libero en amokmaker Eric Flo krijgt ongetwijfeld twee gele kaarten omwille van zijn slordig spel en tijdwinnende improvisaties.

Coach van de VLD-ploeg is minister Q. Een high potential ! De hipo heeft naar verluidt zijn kapitein Koen Bijttebier gedwongen om vanaf de zijlijn wat toe te kijken om zodoende de rust op het veld te handhaven. Hans Masselis zal rechtsachter tevergeefs smeken om de bal. Van de andere leden van de ploeg wordt gewoon verwacht dat zij daar staan waar ze moeten staan en vooral niet veel verschuivende varianten bedenken. Zoniet worden ze op de transferlijst geplaatst.
Bij de CD&V-ploeg is het vooral uitkijken naar Stefaan Bral. Berucht om zijn brutale tackles, offensieve impulsen en regelrechte missers. (Tot op de training van vorige dinsdag dacht hij nog dat het om een toelage gaat van 350.000.) Andere coryfee van de CD&V-ploeg is Patrick Jolie. Groot verdediger van de miljoenen-sponsoring voor de club, maar niet altijd creatief in het zoeken naar een oplossing. Mist de artistieke variant, die met de fijne baltoetsen. Zal hij boos het veld verlaten? Van minister Stefaan De Clerk en volksvertegenwoordiger Carl Decaluwé (afwezig op de training) is niet geweten of zij worden opgesteld.
De coach van het Vlaams Belang Maarten Seynaeve is het type van de moderne allroundvoetballer en is van alle markten thuis. Goede techniek, durft in duel gaan, is doelgericht en denkt mee. Maar vanwege laagbijdegrondse afspraken in de kleedkamers is zijn actieradius beperkt.

Bonje

Het wordt een woelige, chaotische wedstrijd. (Raakt veteraan Tone Sansen geblesseerd?) En als er vanuit de publieke tribune een fluitconcert opstijgt, verwachten kenners nogal wat bonje in de raadszaal. Scheidsrechter zal het knap lastig hebben om het hoofd koel te houden. Meermaals om verschoning vragen.
Probleem is dat Philippe De Coene tegenover de pers alreeds zijn mond heeft voorbijgepraat.
Is die toelage juridisch wel aanvaardbaar, gezien art. 10 van het contract tussen KVK en Stad? Waren die “verfraaiingswerken” voetbaltechnisch wel nodig? Is er een begrotingskrediet voorzien? Waarom heeft het stadsbestuur niet gewoon beslist om een overbruggingskrediet toe te staan aan de club? Supporters! Dit is wat jullie vroegen!

Supporters, nogmaals.
Hoe is het gek genoeg mogelijk dat jullie in ruil voor die 300.000 euro zes strenge voorwaarden aanvaarden? Weten jullie wel wat voor toegevingen er gedaan worden? Uw club komt gewoon onder curatele van Stad. Een accountant zal de boeken nagaan waardoor we de salarissen van uw geliefde spelers zullen kennen. Jullie moeten een businessplan voorleggen. Uw bestuur wordt dooreengeschud, evenals de aandeelhoudersstructuur. Uw club komt onder voogdij van de door jullie gehate politiek te staan!

Supporters. Blijf bij de les. Schreeuw het uit. Uw club heeft dat geld niet echt nodig. Door de onverwachte winsten vanwege de play-offs kan KVK gemakkelijk het verlies van het laatste boekjaar neutraliseren.
Kortrijkwatcher heeft het voor jullie opgezocht. De jaarrekening (periode 01.07.2008 tot 30.06.2009) vermeldt een verlies in het boekjaar van – 104.361 euro. Uw club kan ook wat gaan snoeien in de personeelskosten. Die stegen namelijk van 743.904 euro naar niet minder dan 3,19 miljoen. EURO. Het aantal medewerkers ging van het ene jaar op het andere van 10 naar 57. In voltijdse equivalenten van 11,8 naar 26,1.

Niettemin, supporters, stelt er zich voor het volgende seizoen een probleem.
Komende herfst zijn jullie van plan om nog wat “verfraaiingswerken” uit te voeren (zie een vorig verslag in ons KW-sportkatern), en willen jullie het veld verwarmen. Moet Stad dit bekostigen? Moral hazard.