Dossiers kunnen in stadhuis rechtstaand geconsulteerd

In de loop van de week vóór een gemeenteraadszitting kunnen de dossiers door alle Kortrijkse burgers geraadpleegd worden. Niemand weet dat. Raadsleden weten ze niet liggen, journalisten denken er niet eens aan om dat te doen.
Waar liggen ze? Ga binnen in het vroegere stadhuis via de ingang van de Rijselsestraat. Loop door de tunnel naar een kleine open plek die dient als parking voor hoge pieten. Rechts heb je de conciërgerie, maar je moet links zijn. Grote glazen deuren (die toegang heeft zéér veel geld gekost) met daarachter een balie. Links van die balie zonder aarzelen het kantoor binnenstappen. Je treft er drie vriendelijke vrouwelijke ambtenaren aan van het meldingspunt of iets anders. Doe maar alsof je thuis bent en loop rechtdoor naar de kast achter de eerste juffrouw.

Zoek dan een tafel en stoel om enige dossiers te raadplegen.
Die zijn is er niet. Alles bezet door de juffrouwen. Naarstig bezig met het lezen van www.kortrijkwatcher.be. Er zit niets anders op dan om in de hal rechtstaande die soms vuistdikke fardes open te slaan. Valt er een pak papieren op de grond? Terug in de juiste volgorde klasseren.
De juffrouwen zullen u wellicht aanbieden om bezit te nemen van het kantoor in de conciërgerie. Maar dat is meestal al ingenomen door een of andere vergadering. Indien niet het geval, voel je je daar toch wel een beetje onwennig bij. Zomaar met gewichtige stadsdossiers naar buiten lopen. Stel dat je overvallen wordt. Of dat je een aanvechting krijgt om die dossiers rustig thuis te bekijken.

Lege fardes

Gisteren wou onze onderzoeksjournalist Dieppe Throot absoluut de farde nr.1 inzien. Het jaarverslag 2009 van de intergemeentelijke vereniging Psilon die instaat voor ons in aanbouw zijnde crematorium. (Voorzitter is Lieven Lybeer.) Farde is leeg.
Farde nr.4 dan maar. Ook interessant om weten. Het jaarverslag van de intercommunale Gaselwest. Farde is leeg.

Nieuw document

In farde nr. 14 steekt daarentegen wel een document dat Dieppe Throot in heel zijn carièrre nog nooit ergens heeft aangetroffen. Twee verslagen van vergaderingen van het “Forum”. Nog nooit van gehoord. Waarschijnlijk per ongeluk achtergelaten in de farde. “Forum” blijkt een soort overlegorgaan te zijn van ambtenaren, schepenen en kabinetsmedewerkers (soms iemand van Leiedal, een gebiedswerker) ter voorbereiding van allerhande dossiers. (“Domus” schijnt nog iets anders te zijn.)
In de vergadering van 3 maart werd onder meer het project Kortrijk-Weide aangesneden. Bepaalde gesprekken met de NMBS zijn niet doorgegaan. Waarnemend burgemeester Lieven Lybeer zal een nieuwe poging wagen. En dan lezen we dit: “Indien het politiekantoor niet gebouwd wordt, dan dient nagedacht of de gronden nog dienen aangekocht door Stad.”

Gelukkig kon Dieppe Throot niet van zijn stoel vallen toen hij dit las.

P.S.
Stel dat u op een vrijdagmiddag na 16 of na 17 uur de dossiers gaat inkijken. Dan is het mogelijk dat u voor de rest van de middag en vooravond heel dat stadhuis voor u alleen hebt. In gezelschap van de kuisvrouwen. Doen!