Heidens feest in de Sint-Pauluskerk

Op 25 juni is door pastor Henri Vandeburie een laatste Heilige Misse opgedragen in de Sint-Pauluskerk op Lange Munte. De kerk is namelijk stoemelings onttrokken aan de eredienst (jawel, door meneer de bisschop Roger) en aldus weer in volle eigendom van stad Kortrijk gekomen. Bij ons weten is de kerk nog altijd niet officieel ontwijd, maar dat zal de facto nu gebeuren op 23 oktober.

De buurt is namelijk van plan om ter gelegenheid van Halloween gebruik te maken van het gebouw. Stadsambtenaar Dries Vandenberghe is artistiek co̦rdinator en zal Рmet medewerking van vele verenigingen en een school Рinstaan voor de nodige attributen om dit heidens (Keltisch) feest luister bij te zetten.
Tussen Stad en we-weten-niet-wie is voor de periode 9 september tot 26 oktober een gebruiksovereenkomst afgesloten met betrekking tot het pand. De Lokale Buurtwerking is nu (samen met de Gezinsbond, de Baaischool, de KWB, de Chiro, het project Mayonaise, en de bibliotheek) naarstig op zoek naar elfen, heksen, zwarte katten, vleermuizen, vampieren. Buurtbewoners worden verzocht om zich bij de halloweenwandeling naar de Sint-Pauluskerk te vermommen met maskers en horror-outfits. Duivels mogen ook.
Meneer eerwaarde heer Henri zal de processie voorafgaan als druïde.

P.S. (1)
Stad weet nog altijd wat te doen met het pand. Nu is er sprake van om er een “kulturhus” van te maken. Dat is een gemeenschapscentrum, waar bijvoorbeeld een bank, een post, een bibliotheek, een kinderopvang, een spreekkamer voor artsen (enz.) kan gevestigd worden.
P.S. (2)
Stad gooit er 500 euro tegenaan (300 euro voor de brandpolis). De dienst Financiën adviseert ongunstig. Waarom?
P.S. (3)
De gebruiksovereenkomst is niet voorgelegd aan de gemeenteraad. En van die overname van de kerk weet de Raad ook nog altijd niks af.