Ons historisch stadhuis ontvangt alles en iedereen

Omwille van het vijfjarig bestaan van deze elektronische burgerkrant houden we hier nauwkeurig in de gaten wie er zoal kan/mag officieel ontvangen worden op het oude stadhuis, in de Gotische Zaal en/of de Beatrijszaal, of de oude Raadzaal. Met of zonder drankje vanwege het stadsbestuur, met of zonder catering door de dienst Protocol, met of zonder aanwezigheid van een schepen of een toespraak van de burgemeester. Want in principe weigert men het gebruik van deze zalen niet als het gaat om jubilerende, min of meer Kortrijkse organisaties. En zeker niet als het om cultuur gaat.

Maar wat als het stadsbestuur vindt dat kortrijkwatcher (KW) een pure, platte commerciële organisatie is, die nauwelijks enig verband heeft met wat er (hier) maatschappelijk toe doet? Wat als de dienst Protocol van de burgemeester van oordeel is dat het de directie van KW enkel te doen is om reclame te voeren en klanten te ronselen?
Dan maken de voltallige redactie, directie, de afdeling abonnementen en advertenties, plus de aandeelhouders van KW toch een kans op ontvangst in het stadhuis, alhoewel hoogstwaarschijnlijk zonder powerpresentatie vanwege titelvoerend burgemeester en minister Stefaan De Clerck.

Wat uitleg hierbij.

Op 18 november mag de marketing verantwoordelijke van de NV Horatius Vermogensbeheer (Rijselsestraat) gebruik maken van twee zalen om “een bescheiden uiteenzetting te geven van de activiteiten van de vermogensbeheerder aan zijn klanten”. De organisator moet in dit geval wel zelf instaan voor de catering. Over een te betalen retributie wordt geen melding gemaakt.

Horse Land Resort&Spa nu. Nooit van gehoord?
Dat is een schitterend oord voor het inrichten van seminaries, feesten en andere evenementen. Je kan er ook blijven slapen. In een uniek kader van hedendaagse architectuur, omgeven door een prachtig domein. Horse Land is waarlijk een wereld waar de paardensport met deze van de zakenwereld, ontspanning en infotainment worden verenigd. Het domein ligt wel in Frankrijk, op een half uurtje rijden van Kortrijk. In Premesques bij Lille. Welnu, op maandag 15 november om 18 uur wordt u allemaal (bedrijfsleiders, plaatselijke horeca, raadsleden, enz.) uitgenodigd op het stadhuis voor de presentatie van dat Horse Land. Waarnemend burgemeester Borat houdt in de Gotische Zaal een toespraak. Daarna is er receptie in de Gravin Beatrijszaal. Horse Land staat zelf in voor de catering. Voor meer info: bel naar 0471 318 006 ten name van Hans Verscheuren.

Gaat de Dienst Protocol daar wel mee akkoord? Was er daar een consensus over in het Schepencollege van 20 oktober? VLD-schepen Wout Maddens, als voorstander van grensoverschrijdende vrijemarkteconomie?? Het gaat hier dus om een pure marketing en reclamestunt van een Frans bedrijf, dat vanuit ons eigenste stadhuis en met de zegen van ons stadsbestuur de concurrentie mag gaan aanvatten met onze plaatselijk HORECA. Met de Xpo. Met Vanwonterghem. Met den Damier. Geen wonder dat Hans Verscheuren zijn toevlucht zocht of moest zoeken tot een “neutraal” publiek gebouw.

Op 4 december ontvangt het stadsbestuur de mandatarissen van de Jong-CD&V. De dienst Protocol staat in voor de ontvangst en zorgt voor een drankje. Maar het Schepencollege zegt helemaal niet waar dit zal gebeuren. In het Museum 1302, zoals vroeger al het geval was met een bijeenkomst van alle CD&V-parlementariërs? Of eerst in het stadhuis? Zal men dan een retributie opvragen? (Voor het auditorium gaat het in dit geval om 100 euro.) Er is een toespraak voorzien door Lieven Lybeer, terwijl concullega Stefaan De Clerck een powerpointpresentie over Kortrijk van commentaar zal voorzien.

Veerle komt ook

Er zijn omstreeks deze tijd nogal wat ontvangsten voorzien, waarbij men geen objecties kan verzinnen. Jubilerende verenigingen (een handbooggilde, een sportclub voor slechthorenden en doven), een inhuldiging (de Orde van het Vlastreffen). Voor dit soort ontvangsten is traditioneel een drankje voorzien voor maximum 50 personen.
Maar wat te denken van de ontvangst van “De vrienden van Veerle Heeren”? Een CD&V-politica uit Sint-Truiden heeft op 4 december een dagtrip bedacht! Met powerpresentatie over Stad door minister Stefaan De Clerck !! (Heeft hij die zelf gemaakt?) Met drankje. Met toespraak van Borat.

Er is ooit een keer een reglement gemaakt voor ontvangsten op het stadhuis. Kerngedachte: voor jubilerende verenigingen en tentoonstellingen. Niet te vinden op de website van stad.
Dat reglement moet dringend herzien worden. Wat met politieke bijeenkomsten? Wat met puur commerciële bedoeningen? Wat met bepaalde retributies? Voor de ontvangstzalen in het stadhuis bijvoorbeeld heeft men het over dagtarieven van 5 uur. Als de receptie met netwerking van Horse Land Resort&Spa niet uitloopt tot 23 uur betaalt men dus gewoon niets.
Soms beslist de dienst protocol dat er 70 genodigden een glaasje krijgen, soms 100. “De Volkstuin” kreeg geen receptie aangeboden bij zijn 85-jarig bestaan, want jubilerende verenigingen krijgen dat pas als ze een veelvoud van 25 jaar bestaan.

P.S.
De dagtrip staat nog niet vermeld op de website (met kalender) van volksvertegenwoordiger Veerle Heeren.