Quote van de dag: “schorriemorrie”

UPDATE
Ludo Halsberghe loochent het bericht in HLN dat hij ooit de term “schorremorie” of enig synoniem daarvan heeft in de mond genomen.
Misschien ging het over “toeristen met minder fraaie bedoelingen”, aldus een corrigerend en aanvullend persbericht van de N-VA.

Er dreigt een invasie van schorremorie {sic} in Kortrijk, zeker op 14 juli.”
Dat zegt Ludo Halsberghe (OCMW-raadslid, VLD en nu N-VA’er) in “Het Laatste Nieuws” van vandaag, editie “Leiestreek”.

Hoezo?
Dat komt omdat het Handelsdistrict en winkelcentrum K op 14 juillet een aantal speciale activiteiten gaan ontwikkelen om Fransen van over de schreve naar onze binnenstad te lokken. Dat is al min of meer aangekondigd in de brochure “Courtrai tout près”: “Le 14 juillet Kortrijk se met au bleu/blanc/rouge. Une date que vous n’oublierez pas de si tôt.”

Ludo Halsberghe vindt dat het magazine “Courtrai tout près” vol staat met reclame voor winkels met luxe-artikelen zoals juwelen, handtassen, merkkledij en zelfs BMW’s. Het magazine wordt op 110.000 exemplaren verspreid over de taalgrens en de Franse grens. Welnu – aldus Ludo – “zodra dat doordringt tot in de Noord-Franse buitenwijken, dreigt een invasie van schorremorie.”

N-VA vindt overigens de viering van de Franse nationale feestdag in Kortrijk volkomen ongepast, net na die van de herdenking van de Guldensporenslag. Ook kersvers N-VA’er Jan Dhaene (vroeger raadslid van Groen en SP.a) zou het erg vinden als op 14 juli Franse vlaggen zouden uithangen in onze stad.

P.S.
De krant spelt “schorriemorrie” niet correct.
Er zijn nog synoniemen. Crapuul, uitschot, geboefte, gebroed, gespuis, tuig, gepeupel.