Over vreemdelingen en personen van vreemde afkomst (1)

Lezers van “Het Nieuwsblad” schrokken zich eergisteren een hoedje. En gisteren ongetwijfeld ook de lezers van “Het Laatste Nieuws”. In beide kranten stond letterlijk hetzelfde alarmerende bericht te lezen. Namelijk dat momenteel 12 procent van de inwoners in onze stad “van vreemde afkomst” is. Dus zowat 9.000 “vreemdelingen” op een totaal van ruim 75.000, berekende HLN.

Beide kranten gebruiken met het grootste gemak tegelijk de term “vreemdelingen” en de uitdrukking “mensen van vreemde afkomst”.
En natuurlijk zullen de lezers van HLN één zaak hebben onthouden: dat er hier in Kortrijk zowat 9.000 Marokkanen en zwarten en Oost-Europeanen de stad onveilig maken. En “van alle West-Vlaamse steden is dit het hoogste percentage.” Staat ook in beide kranten.

De kuisvrouw – al een keer aan een overval ontsnapt – van onze KW-redactielokalen schrok zich een hoedje. 12 procent! 9.000 !!
Om haar gerust te stellen heeft Kortrijkwatcher dan maar contact opgenomen met Alain Cnudde, de schepen van bevolking. Dat was des te meer nodig omdat de reporter van “Het Nieuwsblad” beweert dat hij zijn cijfers heeft opgehaald bij een stadsambtenaar.
De schepen beantwoordde onze mail binnen de kortste keren, waarvoor dank en hulde.

Ook schepen Alain Cnudde weet niet hoe men aan die 12 procent komt en nog minder op welke manier men een vergelijking kon maken met andere steden in de provincie. Want, zo zegt de schepen nog: “vooral het aantal nieuwe Belgen is mij een raadsel.” (Zie voetnoot!)
We hebben geen exacte cijfers over het aantal personen die een nationaliteitsverklaring hebben afgelegd of tot Belg zijn genaturaliseerd. Wel is er in dat verband “enkele jaren geleden” een keer een cijfer opgedoken van plusminus 4.500 personen. Enkele jaren geleden… Om hoeveel procent ging het dan? Hoeveel ervan zijn intussen al dood?

Schepen Cnudde vraagt zich met ons af wat dat zijn: “personen van vreemde afkomst”.
De omschrijving kan heel ver gaan. Vandaar: “het is bijna onmogelijk om via de gegevens waarover we beschikken het aantal te berekenen.” Gaat het om personen wiens vader, moeder, grootvader, grootmoeder bijvoorbeeld van niet-Belgische afkomst is of was? (Jaja, schepen! Zo iemand als Carbonez is de vrucht van een Spaanse soldaat onder Alva! En Jonniaux stamt af van een soldaat van Napoleon.)

Bon.
De schepen was niet te beroerd om ons nog wat demografisch cijfermateriaal aan te reiken.
Eind 2010 telde Kortrijk 74.840 inwoners waarvan 4310 niet-Belgen. Dat is 5,7 procent “vreemdelingen”. Als we er nog de 374 ingeschrevenen van het wachtregister bijtellen komen we aan 6,26 procent niet-Belgen.

Onze stagiair-beroepsjournalist (SBJ) heeft weer zijn best gedaan. Heeft de laatst beschikbare gegevens over vreemdelingen in Kortrijk opgezocht. Meer daarover in een volgende bijdrage van deze krant.

P.S.
Beste schepen, onze (SBJ) vond daarnet zelfs het aantal vreemdelingen dat hier Belg kon worden, vanaf 1989 tot 2007.