Quote van de dag: “niet alleen naar huis”

Grote kop in “Het Laatste Nieuws” van het voorbije weekend:
GA ‘S NACHTS NIET ALLEEN NAAR HUIS”.

We bevinden ons hier wel in Kortrijk. Uitgeroepen tot Centrumstad van design, innovatie en creatie.

Dat is de raadgeving die onze korpschef Stefaan Eeckhout van de politiezone Vlas ons meegeeft na enkele incidenten van de voorbije week.
De laatste tijd worden enkele handelaars uit het centrum waarlijk hysterisch. Ze krijgen daarbij een totaal onkritisch en gretig klankbord in de lokale populaire pers. Met van die alarmerende titels.

Dat geval met die stelende zigeunervrouw bijvoorbeeld, tijdens de braderie. Al de vermeende slachtoffers begonnen op een bepaalde middag in real time naar mekaar te twitteren. Met foto’s. ALARM. “Zigeuners in de buurt, en niet om te kopen.

Wat is er nu juist gebeurd?
Wat is daar nu van aan? Is zij dan aangehouden? Verhoord? Pers houdt slag om de arm, gebruikt daarbij graag het woordje “blijkbaar”. Wat die gazetten allemaal schrijven, het is niet helemaal meer normaal.

Wie kranten niet meer leest, is niet echt meer op de hoogte van hoe erg het is gesteld met ons aller stijgend subjectief onveiligheidsgevoel.
Weeral grote corpus in “Het Laatste Nieuws” (27 juni) . ZiGEUNERS ZAAIEN ONRUST OP BRADERIE.
Dat ging dan blijkbaar over een vrouw die met “vermoedelijke” zoon iets van plan waren in de Sint-Jansstraat. Of Lange Steenstraat. Gentsesteenweg. Het is vooralsnog niet duidelijk.
Onmiddellijk gingen onder gelijkgestemde angsthazen, de potentiële slachtoffers-winkeliers bliksemsnel alarmerende berichten de ronde via Twitter en Tinternet : een onsamenhangend verhaal van amateurspeurders…

Het is toch erg.
Die desinformatie in onze gazetten over criminaliteit of veiligheid in Kortrijk.
Ook zonder enig exact cijfermateriaal.
Ons stadsbestuur (in casu nu Lieven Lybeer, schepen Maddens, de korpschef) laat de hysterie met duizend bloemen bloeien.